Fredag klatret Allyson Felix opp ved siden av legenden Carl Lewis i idrettshistorien. Lørdag var hun forbi.

I løpet av to dager hadde Felix først tatt en bronse på den individuelle 400-meteren, dernest et overlegent gull med det amerikanske laget på 4x400 meter. Det var hennes 10. og 11. OL-medalje.

Dermed passerte hun ikoniske Carl Lewis’ rekord. Ingen amerikanere har flere.

Hun er også verdens mest dekorerte kvinnelige olympiske friidrettsutøver. Finske Paavo Nurmi er den eneste utøveren blant både menn og kvinner med flere medaljer. Langdistransløperen tok 12 OL-medaljer mellom 1920 og 1928.

– Gratulerer, Allyson Felix. 35 har aldri sett så bra ut. For en utrolig karriere og inspirasjon, skrev Lewis på Twitter etter at rekorden hans først ble tangert.

– Denne medaljen er ekstra spesiell, sa Felix selv til TV-kanalen NBC etter den 10. medaljen.

Den var Felix’ første OL-medalje siden fødselen som kunne kostet både henne og datteren livet.

Allyson Felix virket litt skuffet, men fattet etter fredagens bronseløp på 400 meter. Foto: Lucy Nicholson, REUTERS

Husker skrikene fra sykehuset

Felix husker fortsatt skrikene. De kom fra en annen mor, noen rom lenger bort på sykehuset.

Selv var Felix på intensiven fordi hennes lille datter Camryn kjempet for livet. Camryn ble nemlig født seks uker for tidlig, gjennom et akutt keisersnitt, på grunn av svangerskapsforgiftning.

Stadig kom en ulende alarm. Det var et varsel om at legene måtte justere Camryns pust.

På de mørke novemberkveldene i 2018 tvilte Felix på om hun noensinne ville komme tilbake til OL – begivenheten som definerer henne.

Kontrastene er store til Olympiastadion fredag kveld. Felix gliste fra øre til øre. Snart kan hun reise hjem til lille Camryn, som overlevde og nå er en frisk toåring.

De siste årene har Allyson Felix sjonglert småbarnslivet med en toppidrettskarriere. Her er hun med Camryn (2) under uttaksstevnet til OL. Foto: Ashley Landis, AP

Møtte til kongresshøring

I de dramatiske dagene brydde Felix seg om én ting: at datteren skulle overleve.

Det er først i ettertid at Felix har reflektert ordentlig over at også hun kunne dødd.

Opplevelsen har endret henne.

Før engasjerte hun seg aldri i politiske saker. Hun har sluttet å tenke at hun ikke har noe annet å tilby enn å løpe fort.

Nå går hun i bresjen for kvinners rettigheter.

I mai 2019 dukket hun opp i en kongresshøring. Felix’ budskap var minoritetskvinner og fødsler.

At en svart kvinne med en universitetsgrad dør under graviditet eller fødsel, er 5,2 ganger mer sannsynlig at en tilsvarende hvit kvinne gjør det, ifølge en studie fra amerikanske helsemyndigheter fra 2019.

– Vi må gi fargede kvinner mer støtte under graviditeter. Forskning viser fordommer knyttet til etnisitet i helsesystemet vårt, noe som inkluderer ting som at helsepersonell bruker mindre tid med svarte mødre, undervurderer smerten til svarte pasienter, ignorerer symptomer og avviser klager, sa Felix under høringen.

Her taper Allyson Felix for Veronica Campbell på 200-meteren i Athen-OL i 2004. Etterpå gråt hun, selv om det ble sølv. Foto: Anja Niedringhaus, AP

Vil bli husket

Da Allyson Felix OL-debuterte med sølv som 18-åring, gråt hun av skuffelse.

Den enorme vinnersulten har vært hennes kjennetegn. 10 måneder etter fødselen konkurrerte hun i VM i Qatar. Der passerte hun Usain Bolts rekord og tok sin 13 VM-medalje.

Felix har innrømmet at hun er over toppen. Hun løp i ytterste bane fredag kveld. Hun så først konkurrentene da de passerte henne.

Hun måtte grave dypt for å sikre bronsen. Men hun klarte det.

Tidligere i karrieren hadde hun vært sønderknust etter et bronseløp. Nå er det ikke lenger bare medaljer og tider amerikaneren ønsker å bli husket for.

– Jeg vil virkelig at folk skal huske meg som en som kjempet for kvinner, har Felix sagt.

Kilder: CNN, New York Times, ABC, Sports Illustrated