Alexandra Xanthaki og Ashwini KP jobber i FN med kulturelle rettigheter og diskriminering, og sier i en uttalelse onsdag at de støtter et forsøk på å inkludere russiske og belarusiske utøvere i idretten igjen.

– Vi oppfordrer IOC til å fatte en beslutning i den retningen, og gå lengre, for på den måten å sikre ikke-diskriminering av enhver utøver basert på deres nasjonalitet, sier de i pressemeldingen sendt ut av FN – med tittelen «FN-eksperter roser IOC for å vurdere at russiske og belarusiske utøvere får delta som nøytrale».

Debatten rundt russiske og belarusiske utøvere har rast etter at IOC onsdag 25. januar åpnet døren for at de kunne vende tilbake til internasjonal idrett. De har vært utestengt fra stort sett all idrett siden invasjonen av Ukraina 24. februar i fjor.

FN-ekspertene tolker de siste IOC-uttalelsene som en reversering av den politikken.

– IOCs anbefaling (om å utestenge russiske og belarusiske utøvere fra idretten) avler frem alvorlige spørsmål om direkte diskriminering, for utøvere bør ikke blir diskriminert på bakgrunn av deres nasjonalitet, sier de videre.

På den annen side er det en bred oppfatning om at det ville vært utenkelig å sende russiske og belarusiske utøvere i konkurranse med ukrainske så lenge krigen pågår.