– Etter å ha analysert og snakket med alle involverte har vi konkludert med at dette burde vært rødt kort, sier Terje Hauge, dommersjef i Norges Fotballforbund.

Han snakker om den svært omdiskuterte situasjonen i lørdagens lokaloppgjør mellom Fredrikstad og Sarpsborg 08, en kamp som endte 2–2.

Hauge legger til at VAR også burde anbefalt dommeren å se situasjonen på nytt på monitor. Jeppe Andersen meiet ned Morten Bjørlo med skulderen.

– Han treffer motspiller med skulder i ansiktet og utsetter ham for fare. Han gjør heller ingen ærlig forsøk på å unngå det – han gjennomfører løpet sitt, selv om ballen blir spilt. Det er et alvorlig brudd på spillereglene, slik vi ser det.

– Jeg håper virkelig det går bra med spilleren som ble skadet, sier Terje Hauge. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

– Hvorfor grep ikke VAR inn?

– Det er et veldig godt spørsmål, det skal vi bruke god tid på å analysere.

Han prøver likevel å forklare hvilke vurderinger som ble tatt i kampens hete.

– Det kan være at dommeren beskriver seg gjennom situasjonen til VAR, og at VAR også ser bildene slik, og dermed støtter dommerens avgjørelse ute på banen.

Han poengterer at det er menneskelige vurderinger som skjer der og da som skal gjøres veldig fort.

– Viser denne situasjonen at VAR ikke fungerer som det skal?

– Nei, hvis vi ser i de 240 kampene som ble spilt i fjor, og alle som har blitt spilt til nå, så har VAR fungert veldig bra, svarer Hauge kontant.

– VAR fungerer, gjentar han.

– Kan Andersen få strengere straff nå i ettertid?

– Nei, jeg tviler på det blir reaksjoner. Dommer og VAR har sett på det og vurdert det der og da, så det tror jeg ikke.

– Men det må andre vurdere, legger han til.

Hauge forteller at han har hatt en lang prat med dommer Sigurd Smehus Kringstad etter kampen.

– Vi er enige i at VAR burde tilbudt å se situasjonen på monitor – og da mest sannsynlig gitt det røde kortet – det mener vi det skal være i denne situasjonen.

– Jeg er overrasket at det ikke ble både en og to farger på det kortet, sa Bjørlo selv til TV 2 etter kampen. Foto: Thomas Andersen / NTB