– Jeg ser en mulighet for å få gå 15 kilometer klassisk i OL. Det er målet. Men samtidig seg jeg at nåløyet er ekstremt trangt. Og det er trangere enn tidligere, når Norge skal sende 8 løpere til Beijing mot 12 i tidligere OL, sier Niklas Dyrhaug.

Ifølge Dyrhaug er OL-troppen allerede langt på vei klar.

– Jeg tenker at det er sju mann som så å si er klare med bakgrunn i det som skjedde i fjor og med tanke på øvelsene i Beijing. Johannes Klæbo, Emil Iversen, Erik Valnes, Hans Christer Holund, Simen Krüger, Pål Golberg og Sjur Røthe. Så kan jo noen bli skadet eller syk. Men sånn i utgangspunktet er det én plass igjen å kjempe om for oss andre, sier han.

Ser mot langløp

Det betyr kort og godt at Dyrhaug må prestere på topp i sesongåpningen på Beitostølen om fem måneder. Kanskje må han til og med vinne. Han må i hvert fall gjøre det godt nok til å få gå verdenscupen på Lillehammer.

– Med tanke på OL er det kniven på strupen fra start av. Ikke bare meg dette gjelder. Det vil bli et veivalg for mange løpere i Norge etter Beito og verdenscupen på Lillehammer. Får man ikke gå verdenscup etter Lillehammer, er sjansen for OL borte. Og da har jeg lyst til å gjøre noe nytt. Jeg har lyst til å gå for de store langløpsklassikerne, og langløp kommer til å bli større på grunn av at NRK har rettighetene til Ski Classics fra neste sesong, sier han.

– Har du egenskaper til å hevde deg i langløpssirkuset?

– Jeg er jo en seig jævel. Og jeg har gått mange gode lange løp. Så er det motiverende å gjøre noe jeg ikke har gjort tidligere, sier Dyrhaug – og fleiper med at han er ubeseiret i langløp. Han vant nemlig den amerikanske utgaven av Birken.

– Det ene festet på bicepsen omtrent var revet av. Det var ingen god beskjed, men samtidig betryggende å få et skikkelig svar på hvorfor jeg hadde så vondt, sier Niklas Dyrhaug. Foto: Christine Schefte

Skade i skulder og biceps

33-åringen er nyoperert i skulderen, og har så vidt begynt å trene igjen.

– Jeg fikk skulderen ut av ledd for tre år siden, og har slitt litt med den siden. I høst gikk den ut av ledd igjen. I vinter kunne jeg ikke kjøre hurtighetsøkter på grunn av smerter, men jeg trodde egentlig det var noe mentalt. At jeg var redd for at den skulle hoppe ut av ledd igjen. Men under operasjonen viste det seg at det ene festet på bicepsen omtrent var revet av. Det var ingen god beskjed, men samtidig betryggende å få et skikkelig svar på hvorfor jeg hadde så vondt, sier han.

Mens konkurrentene allerede har begynt å jobbe med formen på Sognefjellet, er Dyrhaug på Stjørdal hvor han denne helgen jobber med åpningen av sitt andre padelsenter.

– I en optimal verden skulle jeg også vært på Sognefjellet. Men nå er jeg nyoperert, og planen er å være på rulleski i juli. Men jeg er allerede i gang med å løpe og sykle, sier han.