Landslagstrener Ståle Solbakken overrasket med å ta ut sin egen sønn til den neste landslagssamlingen.

– Han er god nok akkurat nå, men det var ikke det letteste valget. Det er den spilleren vi har debattert mest. Gjennom den rekken Viking har hatt, har han vært veldig sentral. Han har en del egenskaper med nærteknikk og løpskapasitet. Da må vi se vekk fra far/sønn-forholdet, sier Solbakken.

– Jeg har ikke informert han på forhånd, forklarte pappa Solbakken.

Markus Solbakken er først og fremst stolt over å ha blitt tatt ut til a-landslaget for første gang.

– Det blir en spesiell situasjon, men vi får prøve å se på det at han er landslagstrener og jeg er en profesjonell fotballspiller, sier han til VG.

Ståle sier at assistentene Kent Bergersen og Brede Hangeland var mer påståelig enn ham på at Markus burde bli med på samlingen.

– Jeg har tatt et par telefoner til en jeg stoler på i Fotball-Norge i dag, som er aktiv i dag, og hvordan han så på det. Jeg har kjørt en kontrollrunde. Det blir verst for ham, å forholde seg til at faren er trener. Det trykket må han tåle. Det blir et lite trykk i livet på veien mot å ta steg som fotballspiller. Tåler han det ikke, så skal han ikke være her, sier Solbakken til VG.

SOM FAR SOM SØNN: Markus Solbakken viser frem et bilde av han som liten sammen med far Ståle Solbakken. Foto: Aurora Ytreberg Meløe / VG

Til VG uttalte Markus nylig at han var veldig glad for at han ikke har blitt trent av faren tidligere.

– Jeg har aldri, aldri hatt ham som trener. Det er jeg glad for.

– Hvorfor?

– Jeg har opplevd «far-sønn». Jeg har hatt fedre som trenere. Jeg tror bare det blir vanskelig for begge parter. Det blir alltid diskusjoner som «du spiller fordi faren din er trener». Det blir en rar kjemi. Så vi har holdt oss unna det.

Markus har også sagt til TV 2 at om Ståle skulle tre til side om han kom opp på landslaget.

– Det var en urolig familiemiddag for mange år siden han foreslo det. Jeg tror vi skal klare å omgås profesjonelt. Jeg sier ikke at det ikke er et uproblematisk uttak, for jeg må gå en ekstra runde eller to, men det er andre i teamet som har vært påståelige på at dette burde skje, sier pappa Solbakken.

18 år gamle Antonio Nusa er også med i sin første A-landslagstropp. Kantspilleren har hatt en god start på sesongen med både scoring og målgivende på de tre første seriekampene for Club Brugge under Ronny Deilas ledelse.

I tillegg til Markus Solbakken er også Emil Breivik tatt ut. Det betyr at Kristian Thorstvedt, som har vært en fast inventar under Solbakkens ledelse, er vraket.

Thorstvedt står med 20 landskamper og har scoret fire mål. Han fikk sin debut med det som ble kjent som «nødlandslaget» mot Østerrike i 2020.

Siden Solbakken kom inn som landslagssjef har midtbanespilleren vært et fast innslag i troppen.

Sassuolo-spilleren har startet de to første kampene i Serie A denne sesongen på benken. Han har startet de fire første EM-kvalifiseringskampene på benken.

Vil du lese mer om fotball? I VGs store magasin «Våre beste menn» kan du lese historien til alle de 77 nordmennene som har spilt fotball på toppnivå i England. Magasinet er på 124 sider, og kan bestilles i vår nettbutikk (fri frakt!)