– Jeg var skikkelig glad for å være tjue sekunder foran Van Aert, og så hørte jeg tiden til Jonas... Jeg fikk litt sjokk, sier Tadej Pogacar etter etappen.

I fjor «fikk» lagkamerat Wout Van Aert etappeseieren på tempoetappen fra Vingegaard.

Det hadde ikke dansken råd til i år, som ikke sparte på et eneste gram krutt for å vinne sekunder i sammenlagtkampen mot Tadej Pogačar.

Disse norske hjelmene fikk tyn underveis på tirsdagens etappe:

Ti sekunder skilte de to før tirsdagens potensielt avgjørende tempoetappe. Allerede ved første passering hadde dansken tatt ytterligere 16.

– Det er en voldsom knockout, sa TV 2-kommentator Christian Paasche da han fikk se farten til Jonas Vingegaard.

KALDDUSJ: Tadej Pogacar innrømmer at han ble sjokkert da han fikk høre tiden til Jonas Vingegaard på første passering. Foto: Anne-Christine Poujoulat / AP / NTB

Byttet sykkel

Mens Tadej Pogačar gjorde et siste desperat forsøk med å bytte til landeveisykkel før den siste bakken, tråkket Vingegaard videre med temposykkel uten problemer.

– Vi testet og fant ut at vi var raskere med sykkelbytte, så derfor gjorde vi det, sier UAE-sportsdirektør Andrej Hauptman på TV 2.

Men Vingegaard bare økte, og økte.

– Vi så på bakken i april, og vi visste allerede da at vi skulle droppe sykkelbytte, svarer Jumbo-sjef Grischa Niermann.

«TIDENES BESTE TEMPO»: Jumbo Visma-sjef Grischa Niermann kaller Vingegaards tempoetappe for hans beste noensinne. Det samme gjør hovedpersonen selv. Foto: MARCO BERTORELLO / AFP / NTB

Tadej Pogačar startet to minutter foran rivalen. I den siste stigningen holdt Vingegaard på å ta igjen hele forspranget. Han vant etappen med 1 minutt og 38 sekunder, leder nå Tour de France med hele 1:48.

– Jeg følte meg fantastisk i dag, og jeg tror det er beste tempoen jeg har gjort. Jeg er virkelig stolt over det jeg gjorde i dag. Jeg overrasket til og med meg selv. Jeg forventet ikke det, sier Jonas Vingegaard i det offisielle seiersintervjuet.

Beste norske ble Vegard Stake Laengen på 47. plass, drøyt seks minutter bak vinneren.

– Ikke avgjort

Nå må Tadej Pogacar angripe på onsdagens fjelletappe i Alpene hvis han skal ha noe håp om å hente de to minuttene.

Eller er det avgjort?

– Det er definitivt ikke over. I alle fall ikke hvis det regner i morgen. Da blir det interessant. Det er ikke lett å ta to minutter, men vi må prøve, sier Pogacar.

Vingegaard fikk også det samme spørsmålet.

– Nei, det er fortsatt mange tunge etapper igjen, så vi må kjempe videre, svarer dansken solidarisk.