For Vingegaard (Jumbo–Visma) slo knockout på Pogacar (UAE Team Emirates) i den siste bakken. Dermed tok dansken svært viktige sekunder i kampen om sammenlagtseieren.

Det er imidlertid Jai Hindley (Bora – Hansgrohe) som skal ikle seg den gule trøyen torsdag. Australieren vant årets første fjelletappe, 34 sekunder foran nevnte Vingegaard, og tar over trøyen fra Adam Yates (UAE Team Emirates).

– Jeg vil gjerne være i den gule trøyen, men kanskje er det bedre å ikke skulle forsvare den i morgen, sa Vingegaard etter etappen.

Dansken er nærmest i sammendraget, 47 sekunder bak, mens Tadej Pogacar er 53 sekunder bak der igjen. Sloveneren var nemlig sjanseløs da Vingegaard satte inn nådestøtet i den siste bakken på årets femte etappe.

– Det var en fantastisk prestasjon. Veldig mange eksperter har sagt at Pogacar, med Yates som medhjelper, er så sterk og kommer til å knuse Jumbo-Visma. I dag slo Vingegaard og Jumbo-Visma tilbake så det holdt, sier TV 2-ekspert Dag Otto Lauritzen.

Pogacar vant Tour de France sammenlagt i 2020 og 2021, mens Vingegaard vant i 2022. Også i år er det ventet å bli en kamp mellom duoen.

– Det ble et fyrverkeri av et sykkelløp. Det er også veldig gøy at Hindley melder seg på i kampen, sier TV 2-ekspert Mads Kaggestad.

Norske Vegard Stake Laengen er hjelperytteren til Pogacar. Han påpeker at det fortsatt er lenge igjen av rittet.

– Det er ikke helt bra. Jeg har ikke hørt helt hva som har skjedd, så vi får snakke om det i bussen etterpå, sier Stake Laengen til TV 2.

Nordmannen er overrasket over den store avstanden sammenlagt.

– Jeg hadde trodd at han skulle være med helt der oppe, sier han.

FIKK DET TUNGT: Tadej Pogacar på vei inn i målområdet etter den femte etappen. Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / NTB

Så fort startsignalet gikk, begynte rytterne å angripe på årets første fjelletappe. Etter hvert var det 36 ryttere som klarte å få en luke, med Uno-X-rytter Torstein Træen i miksen.

27-åringen var involvert i en velt på den første etappen – og fikk konstatert et brudd i albuen i etterkant – men har bitt tennene sammen.

Oppover Col de Soudet måtte imidlertid flere ryttere, blant andre Træen, slippe.

– Det har gått bedre frem til i dag, men i dag gikk det ganske mye dårligere. Det går vel litt opp og ned. Det gjør ganske vondt, sier Træen til TV 2 om albuen.

Tobias Halland Johannessen ble til slutt beste Uno-X-rytter på 77. plass.

Med 20 kilometer igjen virket det å stå mellom Jai Hindley og Felix Gall (AG2R Citroën Team). Da Hindley satte på turboen, måtte Gall slippe. Dermed ble det australsk seier i fjellene.

Torsdag venter nok en etappe i Pyreneene, der rytterne skal ta seg fra Tarbes til Cauterets-Cambasque, i en strekning som er totalt 144,9 kilometer lang.