«Attention!»

Starteren ropte høyt før det kom et støt fra hornet han holdt i. To roere satte opp farten i hvert heat, barbent eller med sokker. Hver båt på vannet ble holdt av to hjelpere i vadeutstyr. Utøverne bykset oppi farkosten. Deretter var det viktigst å finne rytmen og retningen. Det lyktes ikke for alle.

Etter å ha rundet en hvit og en gul bøye på banen, som er 600 meter lang, var det flere som ikke fant den raskeste veien hjem.

Verst gikk det for tidligere landslagstrener Kjetil Undset, som har flere VM- og OL-sølv. Han og makker Pål Jonassen i klassen senior duo endte på brygga, til tross for alle som ropte at de var på feil kurs.

– Det var ikke så lett å orientere seg, forklarte Undset etterpå.

Det var ikke der Kjetil Undset og makker Pål Jonassen (sittende) skulle ha vært. Ingen andre deltagere endte på brygga. Foto: Siri Øverland Eriksen

En teknisk krevende gren

Flere av de yngre maktet å komme tilbake til utgangspunktet på stranden på Kalvøya, skjønt også blant juniorer og seniorer i solo var det noe som ikke stemte. Det virket vanskelig å få snudd båten og finne letteste rute de siste 100 meterne mot utgangspunktet.

– Snu båten, Haakon! ropte gjengen fra Bærum roklubb på land til kamerat Haakon Bergene Seres. Han mistet også retningssansen i konkurransens siste del.

– Jeg bommet på svingene og klarte ikke å se bakover, konstaterte Emil Ljunggren.

– Dette viser bare hvor vanskelig denne idretten er, mente junioren Ask Bergmann.

Øvelsen heter «beach sprint». Den er så godt som inne på OL-programmet i 2028, og skal være på programmet i ungdoms-OL i 2026.

– Da skal klassen for lettvektere bort, og det blir en åpen klasse. IOC ønsker mer show, opplyste landslagstrener Marte Krogsrud. Hun er for tiden fungerende generalsekretær i Roforbundet.

Sander Bjerke vant til slutt juniorklassen etter fire heat. Halvdan Nicolaysen og Alv Heitmann (nærmest) holdt båten. Foto: Siri Øverland Eriksen

Gir ikke opp de tradisjonelle øvelsene

På Kalvøya var det søndag uoffisielt NM i beach sprint. Lørdag var det NM i coastal-roing samme sted. Sistnevnte øvelse er 6 km på en firkantbane, med start og mål i vannet. Flere bøyer skulle rundes.

Da var det ålesunderen Fredrik Reite som tok NM-gullet. På sprinten var 20-åringen imidlertid nysgjerrig på hvordan den fungerte.

Han ble nummer to og tapte finalen for arrangørklubbens egen Andreas E. Berge (23).

– Dette var gøy, men målet mitt er likevel å komme til OL i Paris om tre år, da i «vanlig roing» på flatt vann, innrømmet Reite.

Berge har også OL i Paris 2024 som mål. Han har representert Norge internasjonalt flere ganger, med gode plasseringen i junior-EM og U23-EM.

– Dette var et slit. Jeg har virkelig blodsmak i munnen, var hans opplevelse.

Kom som en overraskelse

Fay Lange behersket sprinten best. Hun er bare 14 år og måtte ha tillatelse for å være med i NM på Årungen forrige helg. Da kom tenåringen som en stor overraskelse og tok NM-gullet i juniorklassen i single og sølv med Kaja Munthe i dobbeltsculler.

Fay Lange langer ut de siste meterne før seieren er hennes. Foto: Siri Øverland Eriksen

Fay er 180 cm lang, noe som gjør at hun får lengre rotak. 9.-klassingen startet med roing bare for to år siden, men gikk fort opp fra trening to dager i uken til fem.

– Jeg så at mange strevde med å holde kursen her. Det er nok den største utfordringen i denne øvelsen, mente vinneren.

Fersk uoffisiell norgesmester i beach sprint for junior. Fay Lange fra Nesøya har fått et slags gjennombrudd denne sesongen. Foto: Siri Øverland Eriksen

Skal bli et landslag

Neste år tyder mye på at Roforbundet får et landslag på banen i rosportens nyvinning. Allerede kommende helg er det VM i Lisboa. Der skal OL-bronsevinner Kjetil Borch delta i solo på sprinten, mens han sammen med OL-deltager Oscar Helvig prøver seg i øvelsen coastal.

Borch forteller at det var landslagstrener Johan Flodin som utfordret ham på veien hjem fra Tokyo.

– Da vi satt på flyet, mente han at disse grenene hadde vært noe for meg. Da måtte jeg bare gjøre det, forklarer Borch. Han trigges av utfordringer.

Vestfoldingen har bare i gjennomsnitt trent én gang i uken siden lekene i Japan, og kun prøvd coastal i fjor sommer. Derfor vet han ikke helt hva han går til.

– Men jeg vet at det kommer noen medaljevinnere fra OL til Portugal, sier 31-åringen.