– Jeg må ærlig talt si at det er pussig på alle mulige måter. Jeg må minne om at da vi stengte ned Oslo forrige gang, 12. mars, var det en annen stor begivenhet samme dag: Liverpool – Atletico Madrid, sier Johansen.

En rapport i etterkant viste at opp mot 41 coronarelaterte dødsfall kunne spores tilbake til kampen, som for ordens skyld ble spilt 11. mars. På Ullevaal og de fleste andre arenaer, vil det være begrenset med publikum denne gangen. Johansen, som forrige uke besluttet sosial nedstenging av Oslo, er likevel bekymret for spillerne og smitten de eventuelt drar med seg.

Byrådslederen rykket bekymret ut på Twitter mandag kveld. Meldingen ble ifølge Johansen slettet etter stort medietrykk på et tidspunkt han ikke hadde tid til å svare, men han understreker at han står inne for innholdet.

– Det er rovdrift på spillerne, smittevernfaglig uforsvarlig og utsetter folk for unødvendig fare ved å spille mer eller mindre viktige landskamper. Det virker pussig at spillere sendes kloden rundt, og her i byen er vi midt i en sosial nedstenging. Jeg synes det er uforståelig, sier 59-åringen.

Johansen er ikke den eneste som har reagert på at det spilles landskamper nå. VGs kommentator Leif Welhaven skriver tirsdag om det han kaller «unødvendige forflytninger» midt i en pandemi.

«Hvor tonedøvt er det da at det for alt i verden skal trumfes gjennom at landskamper med minimal konkurranseverdi skal gjennomføres?», spør Welhaven.

– Jeg liker fotball veldig godt, og det er noe av det jeg slapper mest av med. Nå er jeg glad for at Vålerenga klatrer på tabellen, men jeg synes det er rart med disse landskampene. Det er lettere å holde et smitteregime inne i et klubblag. På landslag kommer det spillere fra en haug med klubber i ulike land. Det er en mye mer krevende situasjon, mener Johansen.

Han mener hjemlige ligaer, som Eliteserien og Toppserien, har vist seg å være forsvarlig. Johansen har imidlertid merket seg at klubbmanagere, som Liverpools Jürgen Klopp, er bekymret for å sende spillere på landslagssamlinger.

– Fotballen har et ansvar. Flere trenere sier at det kommer inn smitte etter landslagssamlinger. Det drives rovdrift på disse underholdningsartistene, og det hører ingen sted hjemme, mener Oslos byrådsleder.

Liverpool er blant lagene i Premier League som har blitt hardest rammet av viruset. Thiago Alcântara, Sadio Mané, Kostas Tsimikas og Naby Keita har alle hatt viruset – sistnevnte etter å ha vært på samling med Guinea.

NFF avviser økonomiske motiver

Norges Fotballforbund arrangerer onsdagens landskamp. Generalsekretær i forbundet, Pål Bjerketvedt, har forståelse for at noen reagerer:

– Det går an å forstå bekymringene som flere gir uttrykk for i situasjonen Norge og andre land er i. Det er en ny mobilisering i samfunnet, og både NFF og fotballen som sådan forstår og støtter tiltakene, sier han.

Bjerketvedt peker på at NFF har avlyst kamper for flere aldersbestemte landslag. A-landslaget er imidlertid forpliktet til å spille kampene i Nations League – som Israel-kampen går inn under – og ifølge Bjerketvedt følger de en streng smittevernprotokoll.

– UEFA har arrangert cirka 500 landskamper fra august til nå. Det har stort sett gått bra, med noen få smittetilfeller. Vi følger en streng smittevernprotokoll, og i tråd med denne protokollen kommer Israel i charterfly til Gardermoen. Derfra drar de i buss til hotellet og til og fra Ullevaal – hvor de gjennomfører én trening og spiller kampen, sier generalsekretæren.

Han sier at kampen har blitt gitt klarsignal av Oslo kommune. NFF har tidligere gitt uttrykk for at økonomiske årsaker var avgjørende for hvorfor de ville gjennomføre kampen mot Israel.

– Jeg vil korrigere det inntrykket det har skapt. Vi lider ingen økonomisk nød om denne kampen skulle bli avlyst. Vi er forpliktet til å spille et visst antall kamper i løpet av en periode – jeg tror det er 40 kamper på fire år. Økonomi er ikke en faktor, hevder han.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja forteller at han har diskutert saken med NFF.

– Jeg har hatt dialog med NFF i dag, og forstår at Israels spillere allerede er i Norge. NFF har lagt frem for helsemyndighetene og fått godkjent et meget omfattende smittevernregime, basert på UEFAs smittevernprotokoll «Return to play protocol». Nå som det er påvist smitte hos en av Israels spillere, settes naturligvis tiltakene i protokollen i verk. NFF må også forholde seg til norske regler for smittekarantene. Jeg har tillit til at NFF gjør kloke vurderinger på dette grunnlaget, sier Raja til VG.

Neste uke skal Norge til Østerrike for å spille bortekamp i Nations League. Mandag ble tre spillere fra Red Bull Salzburg nektet å slutte seg til landslagstroppen etter at det ble oppdaget coronasmitte hos seks av spillerne i klubblaget. Søndag skal Norge til Romania.