Etter et jevnt først sett som Rubljov sikret i tiebreak, vant russeren 6–0 i det andre settet.

– Rubljov spiller aggressivt. Det var en slags kollaps, det er ærlig å kunne si det, uttaler Casper Ruud til VG om finaletapet.

– Han fikk et brudd i starten av andre sett - og bare «fyrer» videre til 6–0.

– Andrej - du er en tøff motstander, men også en bra fyr, sier nordmannen under premieutdelingen, henvendt til Rubljov.

– Forhåpentligvis kommer din første Grand Slam-seier snart, svarer Rubljov til Ruud.

– Ikke så mange i verden er så hyggelig som deg, fortsetter han.

Ruud ville revansjere at han tapte allerede i sin første match i Båstad-turneringen i 2022. I 2021 gikk han til topps etter å ha slått argentineren Federico Coria 6-3, 6–2 i finalen.

Tennis er blant de få idretter der russerne fortsatt får delta, dog uten å representere Russland. Casper Ruud har flere ganger forsvart at russerne får være med i tennistoppen:

– De har ikke noe med det (krigen) å gjøre. Det er ikke deres feil hvor de ble født. De har reist verden rundt og skapte karrieren sin utenfor Russland. De kan ikke påvirke hvor de er født, de kan ikke bytte hjemsted på én dag, sa Casper Ruud på sin egen podcast i vår.

Casper Ruud gikk «på snørra» på stillingen 0–3 i andre sett i finalen. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

– Jeg var heldig i dag. Alt gikk inn. Uansett hvor hardt jeg slo, sier Rubljov etter finaletriumfen.

Han regnet på forhånd med at det ikke ville bli noen finale, fordi det regnet hele formiddagen.

– Grusen blir tung når det regner. Ballen spretter ikke så høyt, og alt går langsommere. Jeg har mye mer tid, sier russeren.

Rubljov var den første til å bryte. Han gikk opp til 3–2 - og servet inn 4–2. Men russeren hev allerede etter pusten etter de lengste ballvekslingene. Ruud svarte med å vinne både eget servegame og bryte Rubljov. Deretter forsvarte Ruud med nød og neppe sitt eget servegame til 5–4-ledelse. Men det ble etter hvert 6–6, og Rubljov vant 7–3 i tiebreak.

Nordmannen slet voldsomt i begynnelsen av andre sett, og motstanderen gikk opp i 3–0-ledelse. Ruud skled, falt og måtte tørke av seg grus før Rubljov økte til 4–0. Nordmannen endte til slutt settet uten å vinne et eneste game.

Ruud hadde på forhånd aldri vunnet mot Andrej Rubljov på grus (i 2019, 2020 og 2021), men derimot slått ham i de to siste kampene mellom de to - som begge var på hardcourt og begge i ATP-sluttspillet (henholdsvis 2021 og 2022).

Grafikk: www.sofascore.com

Nordmannens sjarmerte Båstad-publikummet da han stoppet opp da han skulle til å serve på 2–2 i første sett. En hund bjeffet iltert, og Ruud stoppet opp:

– Jeg tror det er min hund!

24-åringen og kjæresten Maria Galligani har nemlig tatt med seg hunden sin «Bajas» til Sør-Sverige.

Ni av Ruuds ti ATP-titler har kommet på grus - som er underlaget også i Båstad.

Finalen i Båstad ble sendt på VG+ Sport:

På forhånd fortalte Ruud til VG at skulderen «er bra nok til å spille kamper» etter at han måtte kaste inn håndkleet i Wimbledon-turneringen.

– Det murrer litt fortsatt, det er ikke perfekt, men bra nok til å spille kamper og vinne. Det er visse bevegelser i dagliglivet som faktisk plager mer. Det funker helt fint å serve.

På vei til finalen i Båstad hadde Ruud spilt bare seks sett: to sett hver mot Alexander Shevchenko, Sebastian Ofne og Lorenzo Musetti. Rubljov på sin side kom fra en tøff semifinale mot fjorårsvinneren Francisco Cerundolo (7–6,6–7.6–3).