Nedrykksspøkelset svever over Elland Road hvor Leeds for andre kamp på rad slapp inn minst fem mål – etter 1–5 mot Crystal Palace forrige søndag.

Mandag kveld ble en ny horroraften.

Jürgen Klopp og Liverpool kom seg tilbake på vinnersporet etter fire strake Premier League-kamper uten seier. Liverpool dominerte, var effektive – og etter hvert kom også de vakre angrepene som har kommet mer sporadisk denne sesongen.

Klopp kan smile for 6–1 etter scoringer av Cody Gakpo, Mohamed Salah (2), Diogo Jota (2) og Darwin Núñez.

Cristiano Ronaldo og Diogo Jota sammen for Portugal. Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

– Endelig. Det har vært en vanskelig sesong for meg, og for laget. Jeg er veldig lettet, sier Jota til Sky Sports etter sine første ligamål for sesongen.

Portugiseren, som har vært ute store deler av sesongen, hadde også en målgivende og fikk kjenne på «ketsjup-effekten».

– Det er noe av det Ronaldo har sagt og det festet seg i hodet mitt. Vi vet hvordan det er i fotball. Ting endrer seg raskt, sier Jota, som er lagkompis med Cristiano Ronaldo på Portugal.

Grafikk: Sofascore.com

Utskjelte Trent Alexander-Arnold var svært delaktig og hadde blant annet to målgivende. Backen spilte mer som en sentral midtbanespiller når Liverpool hadde ballen.

– Klopp har funnet en måte å få det beste ut av ham. Men vi må se det over noen kamper, for det er jo et rom bak der som kan utnyttes, vurderer Viaplays Jan Åge Fjørtoft.

Salah står nå med ni scoringer mot nettopp Leeds i Premier League. Det betyr at han scorer oftere enn én gang i timen mot The Whites.

– En maktdemonstrasjon av Liverpool, mener Viaplays kommentator Tor Ole Skullerud.

Liverpool-manager Klopp gliste bredt etter kampen.

– Jeg vet ikke hvor jeg skal starte. Hele kampen var briljant bortsett fra noen få detaljer. Vi hadde super kontroll og spilte strålende, vurderer Klopp.

1–0-målet ble riktignok omdiskutert.

Junior Firpo klønet det til og mistet ballen til Trent Alexander-Arnold, som fosset fremover, spilte vegg med Salah – før han serverte Gakpo.

TV-bildene viste tydelig at Liverpool-backen «fikk med seg» ballen ved hjelp av armen. Men VAR grep ikke inn. Ledermålet fikk stå.

Rory Smith, korrespondent for The New York Times, er svært kritisk.

– Jeg mener det er et problem med VAR. Ofte når vi snakker om VAR så må vi påtvinge det fornuft, og det går ikke. Det som skjedde er at de gjorde en feil. De tok feil, sier han ifølge BBC.

I Viaplays studio ble scoringen heftig diskutert. Det ble henvist til regelen om at en utilsiktet hands som fører til at en lagkamerat scorer et mål eller får en målsjanse, ikke blir ansett som en forseelse.

– VAR skal ha en viss terskel før de griper inn. Handsregelen og de VAR-folkene som sitter der mener det er regelen, så må vi bare godta det, sier ekspert Jan Åge Fjørtoft.

– Han kan ikke kutte av armen, svarte Eirik Bakke, som var mest opptatt av Firpos svake forsvarsspill.

– Det har ingenting å bety om han scorer eller ikke. Hvis den treffer hånden hans, så er det fortsatt hands, melder den tidligere toppspissen Dion Dublin ifølge BBC.