– Jeg synes det er veldig synd at jeg ikke får reise. Jeg kjemper om en plass i verdenscupen totalt, det er løp i skøyting som burde passe meg og jeg vil bevise at jeg har noe på landslag å gjøre, sier Jan Thomas Jenssen fra regionslaget Team Elon Midt-Norge.

I høst ble det bestemt at skiforbundet kun sender langrennsløpere i «red group» til de seks rennene i canadiske Canmore og amerikanske Minneapolis i februar. Årsaken er store reisekostnader.

«Red group» er FIS’ sammenstilling av resultater det siste kalenderåret, både denne sesongen og fjoråret. De 15 beste i sprint og distanse er med i «red group».

Listen oppdateres fire ganger gjennom vinteren. Siste versjon kom etter Tour de Ski, og neste kommer etter løpene i Nord-Amerika.

Flere sterke norske navn er utenfor «red group» og derfor uaktuelle for Canada og USA:

  • Tiril Udnes Weng. Vant verdenscupen sist sesong

  • Jan Thomas Jenssen. Vant 20-kilometeren i Ruka og nummer tre på en etappe i Tour de Ski

  • Henrik Dønnestad. Ble nummer tre på 10 km klassisk i Trondheim og nummer to på 20 km i Davos.

  • Iver Tildheim Andersen. Vant 10 km fri på Lillehammer sist sesong og ble nummer tre i Gällivare på 10 km fri før jul.

  • Landslagsløperne Sjur Røthe, Sindre Bjørnestad Skar, Ane Appelkvist Stenseth, Julie Myhre, Marte Skaanes, Ingvild Flugstad Østberg og Helene Marie Fossesholm

BEST I FJOR: Tiril Udnes Weng vant verdenscupen sammenlagt. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / NTB

Kun syv norske kvinner er «kvalifisert» for turen.

Tiril Udnes Weng har slitt med sykdom i vinter og innser at løpene gliper, selv om hun har veldig lyst.

– Burde skiforbundet ha rom for at fjorårets verdenscupvinner får reise til Canada og USA om du viser form under verdenscupen i Goms til helgen?

– Jeg tenker uavhengig av hva man gjorde i fjor, at hvis man presterer veldig bra i helgen, så bør det være en luke. Vi bør sende en jente om hun kan kjempe om pallplass, for det har vi ikke klart mange ganger i år, svarer Udnes Weng.

FIS dekker mellom 3630 og 9075 kroner i reisekostnader for løperne i «red group» - avhengig av hvor turene går. I Nord-Amerika gjelder høyeste sats. I tillegg dekker FIS bo-kostnader for «red group».

Likevel utgjør det en liten del. Landslagssjef Ulf Morten Aune anslår at turen koster rundt 60.000 kroner per løper – i beste fall.

– Det er kjedelig at det er et økonomisk spørsmål for Norge som er størst. Jeg hadde håpet at økonomi ikke stoppet oss. Det er synd at Norge og skiforbundet, som har så store profiler, sliter med økonomien, sier Jan Thomas Jenssen.

– Er det andre steder man kunne spart penger, for å frigjøre mer midler til Canada/USA-reisen?

– Nei, det er kun i Tour de Ski og Ruka vi hadde med leger og fysio. De har prøvd å spare inn det som går. Jeg har for lite innsikt til å si hva som bør gjøres, men jeg tror det går an å gjøre det bedre på sponsorsiden. Selv om sponsorene er mer restriktive, svarer Jenssen.

Landslagssjef Aune forteller at det «alltid» har vært kun løpere i «red group» på turene til Canada og USA.

– Jeg vil ikke kommentere uttak nå. Men det er ekstreme kostnader å sende folk dit. Jeg vil ikke kommentere sponsorsituasjon, men forstår at løpere som er ganske nære vil være skuffet, sier Aune.