Sist vinter sto VM omsider på programmet for kvinnekombinert. Neste steg vil være OL. Men den døren er foreløpig lukket.

– Jeg synes det er kjedelig. Det er irriterende. Mange av argumentene er at nivået ikke er godt nok. Nivået ville raskere blitt bra hvis vi fikk være med i OL, sier hun.

Kombinertherrene trener mot OL i Beijing i 2022. Hansen og de andre kvinnene må konsentrere seg om verdenscupen som det gjeveste kommende vinter.

– Jeg mener at det er urettferdig, sier hun.

Hansen tenker på hoppkvinnene som opplevde det samme før de endelig kom med i det gode selskap i Sotsji-OL. Hun håper at kombinert skal slippe mange år uten olympiske leker å strekke seg mot. Neste mulighet kan være OL i Milano i 2026.

I ski-VM hadde kvinnene kun én øvelse. I VM i 2023 blir det i alle fall to. Da står mixedteam på programmet, to kvinner og to menn.

Tenker langsiktig

Det Hansen vet, er at hun skal satse fullt og helt fremover. VM i 2025 skal gå i Trondheim, byen der hun bor. Det var der, i samarbeid med trener Thomas Kjelbotn, at hun fortalte klart og tydelig hva hun tenkte da hun var yngre.

To år før kombinertutøver Gyda Westvold Hansen deltok i ski-VM i Oberstdorf sist vinter, sa hun noe som fikk trener Thomas Kjelbotn til å lytte litt ekstra:

«Jeg skal vinne VM, Thomas. Hører du hva jeg sier? Jeg skal vinne VM!»

Utøveren fra Dalsbygda, niesen til Therese Johaug, vant historiens først tittel i kombinert for kvinner. Hun la grunnlaget i bakken, og var suveren i løypa.

– Viktig å være ærlig

Nå, et halvt år senere, er 19-åringen og resten av laget i gang med forberedelse til vinterens verdenscup, men først er det Sommer Grand Prix. De fem rennene skjer i Tyskland og Østerrike. De to første går i helgen.

Hoppingen i Midtstubakken før avreisen ga en trygghet. Trener Thomas Kjelbotn drar med et lag på fem kvinner, inkludert verdens beste.

Verdensmesteren kommenterer hvorfor hun turte å være så «tøff i trynet så tidlig».

– Jeg har alltid sagt at hvis jeg har satt meg mål, så skal jeg nå dem. Allerede i femteklasse, da kombinert ikke var noe alternativ, drømte jeg om å bli verdens beste skihopper. Da jeg senere sa det høyt, var det fordi jeg følte at det var viktig å være ærlig med treneren min, slik at han skulle kjenne målene mine. Da fikk vi lagt en skikkelig plan.

Helnorsk pall. Gyda Westvold Hansen tok VM-gullet foran Mari Leinan Lund (t.v.), og Marte Leinan Lund. Foto: Terje Pedersen/NTB

Kjelbotn karakteriserer tenåringen som unik. Mange utøvere kan tenke og drømme om det samme, men målet kommer ikke ut av deres munn.

– Gyda er ung, og det å tørre å si det såpass direkte – det ligger en forpliktelse i det. Det er skummelt å si det høyt, fordi fallhøyden er så stor.

Verdensmester! Gyda Westervold Hansen innfridde i ski-VM. Foto: Terje Pedersen/NTB

Bestemte seg tidlig

Nå forteller hun om valget hun gjorde tidlig i karrieren, om å gi alt for det hun trodde på. Derfor ble det naturlig å flytte til Trondheim for å gå på skole der og trene i et anerkjent hopp- og kombinertmiljø.

I trønderhovedstaden bor olympiske – og verdensmestere i kombinert. Hansen har funnet seg godt til rette. Treneren bor bare et par hundre meter unna. Like i nærheten bor også landslagssøstrene Mari og Marte Leinan Lund, som også tok medaljer i VM.

Da østerdølen sto på toppen av pallen følte hun det enormt stort.

– Det var dette jeg hadde drømt om siden jeg var bitte liten. Og da var det deilig å innfri på den måten.

Hansen får likevel et mesterskap kommende vinter. Hun skal delta i junior-VM og forsvare gullet fra 2021. Planen er klar: Gull!