– Det er en av de hardeste dagene jeg har hatt på sykkelen. Det roet seg aldri ned. Nå er jeg ganske tom, sier Tobias Halland Johannessen til TV 2 etter etappen.

Ion Izagirre (34) rykket fra tetgruppen med to kilometer til toppen på den siste bakken, og klarte å holde unna for Halland Johannessen og gjengen som fulgte bak.

Det er den andre seieren av en rytter fra Baskerland i årets Tour de France. Pello Bilbao vant den 10. etappen. Det er også den andre seieren for laget Cofidis, som ikke hadde vunnet siden 2008.

MED I BRUDD: Etter mye om og men kom Tobias Halland Johannessen (foran) endelig med i bruddet som kom seg fri med 85 kilometer igjen av etappen. Foto: BENOIT TESSIER / Reuters / NTB

Vanvittig bruddkamp

Det var en vill kamp for å komme med i torsdagens brudd, og Uno-X-rytter Tobias Halland Johannessen var blant de siste som klarte å rive seg fri fra hovedfeltet med under 10 mil igjen.

– Den «støtecupen» var drøy. Jeg følte jeg var med hele veien, men det kostet sinnssykt. Jeg kjente det godt i beina. Etter det var det bare å spare så mye som mulig, sier nordmannen til TV 2.

Nordmannen hoppet umiddelbart på oddslistene, og ble regnet som en av favorittene til å vinne etappen, men klarte altså ikke gjøre noe med angrepet til Izagirre som kunne knytte neven på oppløpet i Belleville-en-Beaujolais utenfor Lyon.

– Det hadde vært sinnssykt gøy å kjempe om seieren her, men det ble litt for hardt, sier Halland Johannessen.

23-åringen tråkket inn til 5. plass.

– Det er en ny enorm prestasjon, sier Eurosport-ekspert Andreas Staune-Mittet.

UTSLITT: Tobias Halland Johannessen hadde ikke mye krefter igjen etter torsdagens etappe. Nå venter tre knallharde fjelletapper. Foto: BENOIT TESSIER / Reuters / NTB

Klatrer i klatrekonkurransen

Halland Johannessen kan uansett ta med seg fire poeng i klatrekonkurransen fra etappen, noe som gjør at han nå er oppe på 2. plass sammenlagt.

Han har totalt 30 poeng. Nelson Powless, som kjører i klatretrøyen, har 46 poeng.

Nordmannen har med andre ord gode muligheter for å satse på klatretrøyen videre i rittet.

Fredag får for eksempel etappevinneren på toppen av Grand Colombier 20 poeng.

Slik var etappeprofilen:

Foto: letour.fr