– Jeg er utrolig skuffet. Det var ræva, det må være lov å si, sier Vetle Sjåstad Christiansen til TV 2 om egen kollaps.

31-åringen gikk alene inn til siste skyting, men med tre strafferunder glapp gullet. I stedet kunne Sverige juble, mens Norge ble nummer to.

– Det er den mest skamfulle medaljeseremoien jeg har vært på. Sølv er i utgangspunktet bra, men det er med ekstrem bismak, det skal jeg innrømme. En fortjent bismak, sier Sjåstad Christiansen til VG.

Se intervjuet her:

Geilo-mannen sier at han følte seg sprek og derfor kanskje gikk hardere i sporet enn hva han burde gjort.

– Jeg glemte å gjøre arbeidsoppgavene mine og pustet ikke før det første skuddet. Da ble det en «oksygengjeld» av en annen verden og jeg fikk det tilbake i resten av serien med renters rener. Jeg prøvde å ta det på refleks, men ble altfor sen hver gang. Jeg hang litt etter og da ble det helt ræva.

Da Sjåstad Christiansen bommet og bommet, grep Sebastian Samuelsson gullsjansen med fem av fem treff.

Viktor Brandt, Martin Ponsiluoma og Jesper Nelin var de tre andre på laget.

– Norge var så langt foran. Vi siktet oss inn på en annenplass, men «Sebbe» gjør det helt klokkerent, sier Nelin til TV 2.

KUNNE JUBLE: Den svenske gullkvartetten. Foto: Petr David Josek / AP / NTB

Det ble dramatisk fra start. På den første liggende skytingen bommet Sturla Holm Lægreid én gang. TV-bildene viste at tyske Justus Strelow kom borti ham med skien idet han skulle reise seg fra standplass.

Overfor VG sier Strelow at han ikke la merke til kontakten med Lægreids ski. Han beklager imidlertid hvis det var tilfellet.

– For min del var det en dråpe i havet. Det var den stående skytingen min som ikke fungerte i dag. Sånn det er nå, er det min egen feil, sier Lægreid til VG.

FIKK PROBLEMER: Sturla Holm Lægreid måtte gå én strafferunde etter fire bom på den stående skytingen. Foto: Heiko Junge / NTB

For det ble mer dramatikk på den stående skytingen. Da trengte nemlig Lægreid fire ekstraskudd, noe som betød én strafferunde.

Lægreid tar sin del av skylden for at det ikke ble norsk gull – og påpeker at Sjåstad Christiansen reddet det norske gullet i OL i Beijing i 2022.

– Dessverre var det stang ut for Vetle. Vi får ta til takke med sølvet i dag og glede oss over det vi har fått til tidligere, sier Lægreid.

GOD ETAPPE: Tarjei Bø så ut til å ha lagt grunnlaget for norsk gull – men så raknet alt helt på slutten. Foto: Heiko Junge / NTB

Tarjei Bø ble vekslet ut 44,7 sekunder bak teten. Med feilfri skyting – og god fart i sporet – spiste han opp hele forspranget før den stående skytingen.

Bø bommet to ganger på stående, men kompenserte med et forrykende tempo i sporet som gjorde at lillebror Johannes fikk gå ut i tet med et lite forsprang ned til tsjekkerne.

Han gjorde ingen feil – og sendte Vetle Sjåstad Christiansen ut med et halvt minutts forsprang ned til svenskene.

Forspranget ble opprettholdt til den aller siste skytingen, men med seks bom – og tre strafferunder som konsekvens – ble det i stedet en sensasjonell kollaps sett med norske øyne.

VILL JUBEL: Sebastian Samuelsson går over målstreken med det svenske flagget. Foto: DAVID W CERNY / Reuters / NTB

– Du kan aldri feire før siste skyting er gjort, sier Ole Einar Bjørndalen på TV 2.

– Det er fryktelig, sier Johannes Thingnes Bø til kanalen. Han kunne tatt sitt 20. VM-gull i karrieren – og dermed tangert rekorden til Bjørndalen.

– Dette hadde jeg aldri sett for meg, sier Bjørndalen.

– Det er det villeste jeg har vært med på, følger han senere opp.

Sjåstad Christiansen spurtslo Quentin Fillon Maillet i kampen om sølvet, men det var en mager trøst etter at Norge hadde hatt gullet dypt nedi lommen.