GRANÅSEN: Landslagsvrakede Tønseth møtte pressen i VM-anlegget i Granåsen tirsdag formiddag. Makter han å få skikk på karrieren, kan han være med å kjempe i toppen når det blir delt ut medaljer på denne arenaen om fire år.

Ambisjonen er å komme tilbake, bedre enn noen gang, og å kunne vinne det individuelle mesterskapsgullet han var så nær ved å ta på 15-kilometeren i Seefeld-VM.

Først handler det om vinterens OL i Beijing.

Satser alene: Didrik Tønseth jakter på OL-billett og suksess i Beijing til vinteren. Foto: RUNE PETTER NESS

Tønseth gikk i den klassiske fellen. Små endringer i opplegget ga fremgang. Oppturen sørget for at han ville pushe enda litt til. Det har handlet om lange, harde treningsøkter og eksperimentering rundt kosthold. I sum ble opplegget temmelig ekstremt.

Til slutt ble det så voldsomt at Tønseth drev rovdrift på sin egen kropp. Smellen kom i perioden da han valgte å dra til EM i terrengløp midt i skisesongen for halvannet år siden.

Siden har han ikke vært seg selv.

- Det handler om å minimalisere sjansen for å gjøre feil. De aller beste i toppidretten er de som gjør færrest feil, sier Tønseths nye rådgiver og mentor Trond Nystad til Adresseavisen.

Intervall: Didrik Tønseth under treningsøkta i Granåsen tirsdag formiddag, før han møtte pressen i VM-anlegget. Foto: RUNE PETTER NESS

Svikten utholdenhetskjempen fra Byåsen har opplevd det siste halvannet året skyldes for mange gale valg.

Tønseth må naturligvis, som andre toppidrettsutøvere på hans nivå, ta en stor del av ansvaret for sin karriereutvikling. Han er utpreget selvstendig, på sett og vis sin egen trener, men samtidig har han vært en del av landslaget. Et interessant poeng er at ingen av trenerne hans har hatt tilhold i Trøndelag.

Spørsmålet som må stilles er om landslagsledelsen i større grad burde ha fanget opp signalene og styrt veteranen i riktig retning.

Møtte pressen: Didrik Tønseth i Granåsen tirsdag formiddag. Foto: RUNE PETTER NESS

Fraværet av trenerkrefter i Trøndelag, hvor en rekke av verdens beste langrennsløpere har tilhold, har vært et tema i lengre tid. Dette førte til at skiforbundet i vår ansatte en egen trenerressurs i Trøndelag for rekrutt- og eliteløperne.

Ville et slikt grep på et tidligere tidspunkt ha forhindret Tønseths store fall?

Det skal påpekes at nettopp landslagstrener Eirik Myhr Nossum var blant dem som advarte Tønseth mot å reise til EM i terrengløp i desember 2019, i den perioden da det bikket over. Før jul sist vinter ga Nossum beskjed om at Tønseth ikke fikk starte under norgescuphelga på Lillehammer.

- Det er noe veldig galt, begrunnet landslagstreneren.

Endrer opplegget: Didrik Tønseth har tatt store grep og gjort tydelige endringer når han nå satser mot vinterens OL i Beijing. Foto: RUNE PETTER NESS

I satsingen frem mot vinterens Beijing-OL handler det om å minimere risikoen, komme i balanse og ikke kjøre kroppen hardere enn den tåler. Ikke ulikt det som gjorde Marit Bjørgen til verdens beste da hun tok radikale grep etter 2009-sesongen.

Tett oppfølging og tydelige rådgivere er stikkord. Tidligere landslagstrener Trond Nystad blir mentor. Masterstudent Einar Moxnes skal sørge for daglig oppfølging. NTNU-professor Øyvind Sandbakk vil overvåke satsingen. Hyppig testing skal bidra til at signaler fanges opp tidlig. Slik vil teamet på et tidlig tidspunkt kan korrigere kursen om det er nødvendig.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: GLEN MUSK

Lykkes Tønseth med sitt opplegg, vil han ha et grunnlag som gjør at han kan tørre å være ekstrem når det virkelig gjelder, i de siste månedene før OL.

En fare med det mer forsiktige opplegget er at det rett og slett kan bli for risikofritt. Det er vanskelig å ta OL-gull uten å være ekstrem.

Tønseths beste prestasjoner har kommet når han har balansert på knivseggen, men på riktig side av den.