– På dødballer var de veldig lure sist. De la seg ned og fikk gehør hos dommeren. Der tok de et triks i boken som dommeren gikk på, sa Ståle Solbakken på pressekonferansen tidligere lørdag.

Da VG spør Spanias landslagssjef Luis de la Fuente om Solbakkens uttalelse trekker han på smilebåndet:

– Dette er fotball. Når de store møter de mindre store og noen faller, så blir det sånn. Så er man enten over eller under linjen til dommeren, sier de la Fuente.

SVARER: Spanias landslagssjef Luis de la Fuente svarer på pressekonferanse på Ullevaal lørdag kveld. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Solbakken mener Norge skapte mer i etablert angrep mot Spania i mars, enn de gjorde på kontringer og dødballer. Det er det en god grunn til, mener NRK-ekspert Kristoffer Løkberg.

– De (spanjolene) er verdensmestere på å skape mye ut av små situasjoner, sier Løkberg til VG.

Løkberg peker på at spanjolene ikke er fremmed for å lage taktiske frispark eller gjøre smarte ting for å vippe i kampen i sin favør.

– Vil de at det skal gå ett minutt, så kan det gå ett minutt ut av ingenting. De er ikke stygge, bare smarte, sier Løkberg til VG.

PÅ PLASS: Viking-spiller Kristoffer Løkberg jobber som ekspert for NRK. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

På spørsmål fra VG om å «ta en spansk en», svarer Ødegaard følgende:

– Jeg tror at dere tenker på det som å være litt mer kyniske og bruke triks i boken som vi kanskje ikke har vært så gode på i Norge. Men det er en del av fotballen det også. Man må gjøre det på en fair måte, men noen ganger må man pushe grensene og være smart. For meg er det viktigst – å være smart.

– Man skal ikke gjøre dumme eller unødvendige ting, man må gjøre de rette tingene. Det kan være å angripe seg eller forsvare seg på en viss måte, det kan være mange ting for å vippe marginene i sitt favør. Forhåpentligvis har vi litt av det i oss også, legger Ødegaard til.

Stormakten Spania har kun tapt fem ganger på 103 kvalifiseringskamper siden 2000. NRK-ekspert og Viking-spiller Kristoffer Løkberg sier at Norge «ikke kan være dumme».

– Plutselig samler alle seg rundt dommeren for en situasjon som ingen reagerer på. Det kan være så enkelt som at det har vært en litt hektisk periode som de har lyst til å ri av, fortsetter eksperten.

Løkberg advarer:

– Det er ingen hemmelighet at dersom Spania leder på slutten, så blir det ikke mye effektiv spilletid. Da kan man ikke være dum og bite på. Man må unngå billige frispark og ikke la seg provosere.

Arsenal-kaptein Ødegaard, som startet utenlandskarrieren i Spania og Real Madrid som 16-åring, tror kynismen blir hausset opp i mediene.

– Jeg tror akkurat det der med tjuvtriks blir «hypet» litt opp i presse og sånn. Det handler om å gjøre smarte ting. At vi lever med i kampen ... momentumet i kampen er for meg mye viktigere.

Landslagssjef Ståle Solbakken istemmer med Premier League-stjernen:

– For meg handler det om mentalitet og å lese kampbildet. Da er det dommeren som avgjør hvor langt man kan dra det. Kynisme i en positiv forstand har med mentalitet å gjøre. Det er noe som mange store lag har.

Norge åpnet EM-kvaliken med 0–3 for Spania i våres. Norge- og Arsenal-kaptein Ødegaard sier Norge har lært siden sist gang.

– Vi lærte og så at når vi tør å bruke ballen, er det mulig å skape toing på dem og få dem til å løpe litt etter oss. Hvis man slipper dem til, så blir det farlig, sier landslagskapteinen på pressekonferansen dagen før kampen.