– Det er definitivt mer press på Ukraina enn Island, men noen ganger kan underdogs bite fra seg, sier Hareide foran playoff-finalen. Vinneren får EM-plass i Tyskland kommende sommer.

– Slike kamper lever sitt eget liv. Det er vanskelig å spå en vinner i alle finaler. Dette er en finale, og noen har Ukraina som den mest sannsynlige vinneren. Jeg sier det er 50-50, sier Hareide ifølge fotbolti.net.

Kampen spilles på grunn av krigen på nøytral bane i polske Wroclaw – om lag 53 mil fra grensen til Ukraina. Det er ventet rundt 30.000 tilskuere. Bare 500 av dem er islendinger.

Tipster har Ukraina-seier til 1,52 i odds. Islandsk EM-plass gir seks ganger pengene.

– Ukraina er en veldig sterk fotballnasjon. De er gode på mange måter. Men vi vet at alle kan slås, sier Hareide.

Han har selv vonde minner fra sitt siste møte med Ukraina. Han trakk seg som norsk landslagssjef etter 1–0-tapet for Ukraina i 2008.

Fire av dagens spillere var med på det største islandske fotballunderet: 2–1 over England i EM for åtte år siden. Jóhann Berg Gudmundsson spilte fra start, Arnor Traustason kom inn som innbytter, mens Sverrir Ingason og Alfred Finnbogason ble sittende på benken.

Traustason scoret i playoff-semifinalen sist torsdag. Albert Gudmundsson scoret tre da Israel ble slått 4–1 i Budapest.

– Vi er klare, men må gjøre en enda bedre prestasjon enn mot Israel, sier midtstopper Ingason til Visir.

Også Georgia-Hellas og Wales-Polen spiller om EM-plass tirsdag.

ISLANDSK FEIRING: Tremålsscorer Albert Gudmundsson feirer seieren over Israel sist uke. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / NTB

Åge Hareide klarte, i likhet med sine med sine fire etterfølgere, ikke å kvalifisere Norge til et internasjonalt mesterskap. Men sunnmøringen lykkes med å få Danmark både til VM og EM.

Nå kan veterantreneren stå foran et nytt eventyr.

Hareide forlenget i januar kontrakten med Island til 2025. Den kan dog avsluttes etter Nations League til høsten, men forlenges automatisk om Island spiller seg til en playoffplass til VM i 2026.

– Jeg har virkelig trivdes med å trene Island i det året jeg har vært her. Jeg ser frem til å fortsette. Selv om laget er i en oppbyggingsfase er det også viktig å få resultater, sa Hareide på forbundets nettside da avtalen ble forlenget.

Ukraina – Island, kl. 20.45, TV 2 Sport 1.