Hun drev først med langrenn, så med skiskyting – før hun kom tilbake til langrenn og avsluttet karrieren med VM-gull på langrennsstafett i 1999.

Reztsova tok fem OL-medaljer, tre av dem i gull: langrennsstafetten i 1988, 7,5 km skiskyting i 1992 og skiskytterstafetten i 1994 på Lillehammer.

Hun fikk tre VM-gull i langrennsstafett: 1985, 1987 og 1999.

Dødsfallet får stor oppmerksomhet i Russland.

Telegram-kanalen Baza melder at Reztsova ble ført bevisstløs til intensivavdeling på et sykehus den 15. oktober. Fredag døde hun.

Hun er mor til to gode skiskyttere: Kristina Reztsova og Daria Virolaynen.

Anfisa Reztsova (nummer to fra venstre) i den spennende VM-stafetten i 1999. De øvrige løperne er fra v.: Julia Tsjepalova, Elin Nilsen og Bente Martinsen. Foto: STANISLAV PESKA / EPA / NTB

Reztsova var en omdiskutert kvinne - som i et intervju i 2020 mer enn antydet at hun og andre på landslaget hadde brukt doping.

I februar 2023 omtalte hun nordmenn som «kakerlakker» etter at skiskytterbrødrene Bø hadde uttalt seg mot at Russland skal få komme tilbake i internasjonal idrett.

– Jeg husker henne både for resultatene og sin ærlighet, sier skiskytterlegenden Aleksandr Tikhonov til Tass.

En annen tidligere russisk skiskytterhelt, Vladimir Dratsjov, sier til Tass:

– Hun var unik på alle måter. Det er trolig ingen i sovjetisk og russisk idrett som kunne vinne medaljer i to idretter. Hun hadde et vanvittig fokus på å vinne.

– Anfisa har vært et fenomen, skriver OL-mester i stup og kjente sportsjournalist, Jelena Vaitsekhovskaja, på Telegram.

– Hun var en stor idrettsutøver med sin lett gjenkjennelige stil, skriver den kjente TV-kommentatoren Vasilij Utkin på Telegram.

Reztsova fikk et hjerteinfarkt i mars 2023.