– De fleste har vi bare sett på TV. Plutselig møter vi dem i levende live. Vi gleder oss helt vilt til å møte Norge, sier Bjerge til VG.

VM-lagene bor sammen på Scandic City i Stavanger. Norge består av kun helprofesjonelle. Grønland har bare amatører. Ivalu Bjerge jobber på fulltid som økonomiassistent.

– Vi blir litt starstruck når vi ser de norske profilene. Jeg har alltid sett opp til Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal, forteller spilleren som ble kåret til MVP – den beste spilleren – i det nordamerikanske mesterskapet i juni.

– Norge er verdensmestre og kjempestjerner. For oss gjelder det å ha is i magen, sier Ivalu Bjerge.

Hun scoret det siste og avgjørende målet da Canada ble slått 17–15 i finalen. Det sendte Grønland til VM. Og skapte eufori i arenaen Inussivik. Den ligger i hovedstaden Nuuk på vestsiden av den enorme isbreen som dekker 80 prosent av verdens største øy.

TV-kommentatorene gikk amok. Ivalu tror de aller fleste av Grønlands 56.000 innbyggere fulgte med på dramaet.

– Det var helt surrealistisk opplevelse. Alle på laget hadde følelsene utenpå drakten. Det var helt ubeskrivelig. Vi var så glade og stolte, sier hun.

Se øyeblikket her:

– Det var helt vilt. Oppbakkingen var så stor. På alle sosiale medier handlet det bare om kvinnelandslaget. Det var megafett, legger Grønlands nøkkelspiller til.

Til VM har Greenland Air satt opp eget supporterfly. Kurt Lauritsen i det grønlandske forbundet anslår at det vil være 300 fans på plass i DNB Arena onsdag. Supporterne møtte tirsdag spillerne med jubel både ved ankomsten på flyplassen og på VM-hotellet.

– Begge mine foreldre og min kusine er her. Hjemme på Grønland følger min mormor med oss på TV. Hun er veldig stolt, smiler hun.

LES OGSÅ: Nora Mørk står over VM-premieren

JUBELDAG: Grønland jubler for VM-plassen 11. juni. Bildet gjengitt med tillatelse fra det grønlandske håndballforbundet. Foto: Emil Stach

I det grønlandske kvinnemesterskapet deltar bare fire klubber. Avstandene mellom dem er så stor at de må ta fly eller skip. Dermed blir det ikke mange kamper.

Ivalu Bjerge er oppvokst i Nuuk, men flyttet som 16-åring til Holstebro for å gå på skole. Nå spiller hun i nivå 3-klubben Naur-Sir-Krunderup Idrætsforening.

GLEDER SEG: Ivalu Bjerge gleder seg til å møte sine norske favorittspillere Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Håndballjentene er så store favoritter at Norsk Tipping ikke tilbyr odds på seier.

– Vi regner jo ikke med at vi kan gi Norge kamp. Vi kommer fra klubber fra lavere nivå. Men selvfølgelig kommer vi med innsats. Vi skal kjempe. Uansett, lover hun.

Thorir Hergeirsson forsvarer at det er 32 land i VM med store nivåforskjeller. Han kaller Grønland historie «fascinerende».

– Hvis vi skal utbre håndballen, så må vi gi de små nasjonene muligheter, sier landslagssjefen.

Men Grønland er ikke debutanter. I 2001 tapte de alle sine fem kamper under VM i Italia.

– Nå er målet å skrive historie ved å vinne en VM-kamp. Vi er forberedt på at det blir Presidents Cup, sier landslagssjef Anders Friis.

Turneringen for jumbonasjonene i gruppespillet arrangeres i Frederikshavn fra neste uke.