Havertz’ sene scoring bare minutter før full tid er gull verdt for Arsenal, som med seier lørdag kveld tar steget opp på tabelltopp før søndagens storoppgjør mellom Liverpool og Manchester City. Spiller de to tittelrivalene uavgjort, beholder Arsenal ledelsen.

Men Viaplay-ekspert Pål André Helland mener Arsenal-helten burde vært utvist lenge før han avgjorde kampen.

– Jeg mener, og det er kanskje noen som er enig med meg, at Havertz burde vært utvist, sier Helland.

Han viser til at tyskeren allerede hadde gult kort da han gikk i bakken etter en drøy time spill lørdag kveld. Viaplay-eksperten er klar på at Havertz filmet i den nevnte situasjonen.

– Da mener jeg dommeren burde se det. Han har kjempevinkel og kjempeutsikt. Så blir han feig. Det hadde vært noen situasjoner mot Arsenal tidligere, der de ville ha straffe. Men dette er rett og slett filming. Han prøver å konstruere et straffespark. Det skal være gult og han skal være utvist. Dommeren bør se det, være tøff nok til å gi gult kort, sier Helland.

Andre var av samme oppfatning. Brentford-spiller Vitaly Janelt, som stilte til intervju hos Sky Sports, sa følgende etter kampslutt:

– Kai Havertz hadde gult allerede. For meg er det klar filming. Gult og rødt, sier Janelt om sin tyske landsmann.

Brentford-manager Thomas Frank hadde følgende dom:

– Det er veldig tydelig at Havertz skulle hatt sitt andre gule, dermed et rødt kort og ikke ha muligheten til å score det avgjørende målet. Da hadde vi spilt 11 mot 10 og det ville gitt oss en enda større sjanse til å vinne, sier han på sin pressekonferanse etter kampen.

Betydningen av 2–1-seieren var uansett ikke til å misforstå for Arsenal. Manager Mikel Arteta marsjerte sporenstreks bort til fansen og jublet som besatt rett etter at dommeren blåste av kampen.

For nå lukter det gullform av Artetas menn.

De står bokført med åtte strake ligaseire. Ifølge statistikktjenesten Opta er det fjerde gang et Premier League-lag vinner sine åtte første kamper i et kalenderår. De tre forrige lagene har alle vunnet ligatittelen det samme året ...

I denne perioden har de også scoret utrolige 33 mål. Det gir et snitt på 4,1 mål per kamp.

Og matchvinner Havertz viste hvorfor Arteta satser på ham som spiss: Tyskeren har nå scoret i fire strake Premier League-kamper.

Havertz ble kritisert for sine første måneder i klubben.

– Hvis noen hadde fortalt meg, etter de første to eller tre månedene, at hele stadion ville synge navnet hans med en slik lidenskap, så ville jeg hatt hardt for å tro på det. Men det er det som skjer med bra folk, sier manager Arteta på pressekonferansen etter kampen.

Det så imidlertid lenge ut til at en keepertabbe skulle stoppe seiersrekken.

Hjemmelaget hadde riktignok tatt en oppskriftsmessig ledelse ved Declan Rice etter snaue tjue minutter. Men like før pause hadde Arsenal-sisteskanse Aaron Ramsdale en inngripen han neppe glemmer med det første.

Det er vanskelig å si om det var fordi han var rusten etter å ha blitt henvist til benken store deler av sesongen.

Ramsdale har ikke stått en Premier League-kamp siden november.

Lørdag fikk han imidlertid en sjelden sjanse fordi London-klubbens foretrukne sisteskanse David Raya er lånt ut fra nettopp Brentford og ikke tilgjengelig for spill i kveldens kamp.

Kort tid før dommeren skulle sende lagene i garderoben, brukte Ramsdale altfor lang tid på et tilbakespill.

Yoane Wissa hadde for lengst luktet muligheten, løp det han maktet og blokkerte Ramsdales forsøk på å klarere ballen vekk. Det klarte han.

«Hva i all verden er det han tenker på», skrev Sky Sports, mens BBC omtalte det som en «forferdelig feil».

Ballen gikk i mål. Arsenal-spillerne kunne ikke tro hva de så.

– Han gjorde det han gjorde fordi han har en stor personlighet og stort mot. Feil er en del av fotballen. Det handler om hvordan du reagerer på det og han gjorde det på en utrolig måte. Jeg er ikke overrasket. Vi ville virkelig vinne for ham, sier Arteta.

For Ramsdale-feilen ble ikke avgjørende til slutt.

Selv om Brentford hadde sine muligheter, hvorav en kjempestor en, var det jevnt over et enormt trykk mot bortelagets mål.

I tur og orden misset Kai Havertz, Leandro Trossard, Martin Ødegaard, Rice og Gabriel på de små og store mulighetene de fikk.

Frem til Havertz fikk sjansen fire minutter før full tid og sendte Emirates Stadium til himmels.

– Enorm seier for oss. Disse poengene var så viktige og det kunne du se i den andre omgangen. Vi spilte ikke vårt beste, men det er bedre å vinne på denne måten, sier Havertz til Sky Sports.