I helgen skrev Aftenposten om hvordan konflikter, maktkamp, allianser og 20 varslingssaker er blitt håndtert i Norges Motorsportforbund.

I 2017 ble Per Velde valgt til president for å rydde opp i forbundet. To år senere ville flertallet i styret kaste ham og fremmet et mistillitsforslag. Etter å ha blitt hengt ut i en lukket Facebook-gruppe og fått massiv kritikk, gikk han av på et ekstraordinært ting i 2019.

Saken har skapt engasjement, både i form av debatt i Facebook-gruppen Motorsportinfo og e-poster til redaksjonen i Aftenposten. Flere forteller om egne vonde opplevelser og er takknemlige for at det nå settes fokus på hvordan konflikter håndteres i Idretts-Norge. Også tidligere president Per Velde har fått mange støtteerklæringer i ulike motorsportfora.

Han sto frem med sin historie fordi han mener det er mangel på rettssikkerhet i idretten. Der finnes det ikke noe organ varslere kan henvende seg til.

– Det gjelder spesielt hvis det varsles på ansatte og styremedlemmer i et særforbund, men det kan like gjerne være i en klubb eller i en krets, sier Velde.

Skjer i flere forbund, kretser og lag

Nå får han støtte av Magne Brekke og Tina Mjelde. Han er generalsekretær i Oslo idrettskrets, hun var tidligere politifaglig etterforskningsleder i politiet.

– Saken om Motorsportforbundet illustrerer at idretten kan være en arena for alvorlige og uønskede hendelser, sier Mjelde.

Oslo er landets nest største idrettskrets med 630 idrettslag og 290.000 medlemmer. I 2019 hyret de inn den tidligere etterforskningslederen for å ta seg av saker som klubber ikke hadde ressurser til å håndtere selv.

Tina Mjelde sier det finnes lignende saker i andre særforbund, kretser og klubber. Det kan dreie seg om varslinger, underslag, trakassering, diskriminering, vold eller overgrep.

Hennes erfaring er at det er ressurskrevende saker som krever kompetanse utover det idrettslagene og idrettskretsen kan forventes å ha. De alvorligste sakene blir meldt til politiet.

– Hvert tilfelle er en belastning for den det gjelder, for idrettslaget, kretsen og idretten. De som har stått i det, vet hvor stort energisluk og hvilke menneskelige og økonomiske omkostninger det innebærer – på bekostning av fremdrift og idrettsglede.

Per Velde velger å bruke sin sak som brekkstang for å sette lys på rettssikkerheten i idretten. Foto: Morten Uglum

Kretsen bidrar med råd og veiledning

Generalsekretær i Oslo idrettskrets, Magne Brekke, sier han ikke ble overrasket da han leste om forbundet som kjørte i grøfta. Både han og Mjelde er overbevist om at idretten aller helst bør forebygge, før stridighetene har kommet for langt.

– Det beste er å fange opp forholdet tidlig og løse det internt før det blir av en slik dimensjon som her. Det krever konstruktive, målrettede og aktive tiltak, sier Brekke.

Oslo idrettskrets har etablert en uavhengig ressursgruppe som gir råd, veileder, utreder og megler. Dette er et lavterskeltilbud, og målet er å håndtere uønskede hendelser effektivt, trygt og ryddig.

– Jeg tenker at idretten generelt har en stor utfordring her. Ett av argumentene er at det er for dyrt å håndtere disse problemene. Men når man ser de menneskelige og økonomiske ressursene som går ut i den andre enden, hvordan veier man da kostnadene opp mot hverandre? spør Tina Mjelde, og legger til:

– Hvis man sier at noe er for dyrt, kan man da bare lukke øynene?

Magne Brekke mener saken om Norges Motorsportforbund viser at det er en del intriger i norsk idrett. Ulike særinteresser og kulturer kan skape maktkamp.

– Det må ikke være noe galt i det. Men for å si det enkelt, burde nok noen i Motorsportforbundet vært på kurs i styrearbeid for noen år siden.

Tina Mjelde og Magne Brekke har begge bred erfaring fra idretten og kjenner hvor skoen trykker i klubber, kretser og særforbund. Foto: Olav Olsen

Ville bidra til økt kompetanse

Per Velde hadde samme oppfatning og arrangerte to kurs om styrets ansvar og plikter. Det siste skulle foregå på et møte i Lillestrøm våren 2019, men ble amputert da det ble lagt frem et mistillitsforslag mot ham. Ifølge Velde ønsket flertallet at han skulle trekke seg der og da, men han viste til at det ikke var lov etter idrettens regler. Velde gikk av ved det påfølgende tinget i mai.

Flere kilder sier til Aftenposten at det er «det verste tinget de har vært på».

Tina Mjelde anbefaler gode råd for konflikthåndtering, som kan hindre at saker eskalerer. Foto: Olav Olsen

Kunnskap må ligge i bunn

Tina Mjelde er opptatt av at enkeltmedlemmer ikke får fremmet sin sak i idretten. Hun vet om enkelte som sliter i mange år mot urettmessighet.

– Hva kan idretten gjøre før det kommer så langt at mange forbundsmedlemmer lider?

– Først og fremst forebygge at sånne ting skjer, ta tak i utfordringene og hindre at de får en dimensjon som i Norges Motorsportforbund. Hvis ikke det går, må man ha gode verktøy og kompetanse for å rydde opp, sier hun.

Norsk idrett er kjempegode på lover, regler, verdier og retningslinjer, påpeker Magne Brekke:

– Vi liker å si at vi er en verdidrevet organisasjon. Men da må brudd på egne bestemmelser få en konsekvens. Den som mener seg forulempet, må ha mulighet til å få fremmet sin sak. Vurdering av om det har skjedd noe ulovlig eller urettmessig – og om det er grunnlag for påtale – må vurderes av et uavhengig organ med nødvendig kompetanse. Det håper vi norsk idrett får etter idrettstinget i mai.