Det har gått drøye to uker siden OL-ilden ble slukket i Tokyo, men på Haneda-flyplassen har funksjonærene fortsatt ikke gått hjem. De smiler og bukker til utøvere, presse og andre.

De er hjelpsomme og blide mot dem som ikke skjønner hvilket dokument som skal presenteres når i papirmøllen man må gjennom for å komme inn i Japan under en pandemi.

Og tirsdag er det ny åpningsseremoni i Tokyo, da for Paralympics. Da blir byen den første i verden som arrangerer det mesterskapet mer enn én gang.

Ansiktene som møter de nyankomne er vennlige, men det ingen tvil om at disse lekenes bakteppe er svært alvorlig. Antall Paralympics-relaterte smittetilfeller siden 12. august har oversteget 100. Myndighetene har åpnet for at allerede strenge tiltak kan skjerpes. Arenaene vil igjen være bortimot tomme.

Men konkurranser ser det ut til å bli.

Olympiatoppen har sendt en tropp på 15 utøvere. De kan sørge for mer norsk medaljejubel i Tokyo. Den uttalte målsettingen er å ta flere enn åtte medaljer. Det vil i så fall bety at man overgår OL-fangsten. Det kan gå, for her er det flere store medaljesankere.

Her er vår presentasjon av dem:

Badminton: Helle Sofie Sagøy

Alder: 23

Klubb: Kristiansand Badmintonklubb

Største meritter: Har to VM-gull på seniornivå

Sagøy flyttet fra Oslo til Kristiansand i fjor for å knytte seg til et sterkere treningsmiljø. Det fikk hun betalt for med seier i en turnering i Spania, noe som betydde at hun ble Norges første badmintonspiller til å kvalifisere seg til Paralympics.

Hennes egentlig mål er Paris i 2024, men to VM-gull i sin klasse betyr at hun fint kan anses som en outsider til medalje.

Helle Sofie Sagøy Foto: Jacob J. Buchard / Fædrelandsvennen

Bordtennis: Aida Husic Dahlen

Skal spille single og lag (med Nora Korneliussen)

Alder: 30

Klubb: Randesund IL-BTG

Største meritter: EM-gull i 2015 og 2017, VM-sølv i 2014 og bronse i 2018

Dahlen deltok i Paralympics både i 2012 og 2016 og er nokså erfaren. Ambisjonene før lekene i Rio var store, noe som gjorde skuffelsen da hun røk etter sin andre kamp desto større. I år har hun bestemt seg for å senke skuldrene. Fokuset er på spillet og å ha det moro. Men om Dahlen får ut sitt beste, har hun definitivt kvalitet til å til å markere seg i toppen.

Aida Husic Dahlen Foto: Heiko Junge

Bordtennis: Nora Korneliussen

Skal spille single og lag (med Aida Husic Dahlen)

Alder: 22

Klubb: Fokus Bordtennisklubb

Korneliussen går inn i sitt første Paralympics. Tokyo har vært en drøm siden hun startet satsingen sin i 2015. Da hun sikret seg billetten gjennom seier i en kvalifiseringsturnering i juni, var det noe overraskende, men hun har tatt store steg det siste året. 22-åringen er i Tokyo først og fremst for å få erfaring, men doubleturneringen hun spiller med Dahlen, virker helt åpen.

Nora Korneliussen Foto: Heiko Junge

Bordtennis: Tommy Urhaug

Alder: 41

Klubb: Stord BTK og RSG Koblenz

Største meritter: PL-gull (London 2012), PL-bronse (2008) og fire VM-gull (både i single og double)

Bordtennisspilleren fra Manger er med sin enorme medaljesamling en av Norges store stjerner i Tokyo. For fem år siden ble det tap i bronsefinalen. Det skal revansjeres, i det som kan være karrierens siste Paralympics.

Tommy Urhaug med gullet i London. Foto: Ekstrømer, Jonas / SCANPIX SWEDEN

Dressurridning: Jens Lasse Dokkan

Alder: 60

Klubb: Hasle Hestesportsklubb

Største meritter: Fire PL-bronser (tre i 2000 og én i 2008), ett PL-sølv (2008) og flere medaljer i både EM og VM.

Når vi først snakker om erfaring og stor medaljefangst, er det umulig å komme utenom Jens Lasse Dokkan. I Tokyo er han den eneste paradressurrytteren som har deltatt i alle Paralympics siden Atlanta i 1996. I år stiller han med en fersk EM-tittel fra 2019. Konkurransen i Tokyo er åpen, men Dokkan og hesten Aladdin er definitivt kapable til å levere.

Jens Lasse Dokkan. Han og Ida-Louise Øverland er Norges flaggbærere på tirsdagens åpningsseremoni. Foto: Torstein Bøe

Dressurridning: Ann Cathrin Lübbe

Alder: 50

Klubb: Atlungstad Rideklubb

Største meritter: Tre PL-gull (to i 2004, ett i 2016), tre PL-sølv og én PL-bronse. Også to VM-gull.

Også Lübbe reiser til lekene med knallsterk CV, men hun er klar på at alle begynner med blanke ark i Tokyo. Ved siden av toppidrettskarrieren jobber hun også som dressurtrener – og ønsker å lære noe nytt hver dag.

Ann Cathrin Lübbe under Paralympics i Athen. Foto: Fridgeir Walderhaug

Friidrett (100m): Salum Ageze Kashafali

Alder: 27

Klubb: Norna-Salhus

Største meritter: VM-gull (2019), EM-gull (2021)

Som innehaver av titlene over og verdensrekorden i sin klasse, er Kashafali en av Norges absolutt heteste medaljekandidater. Selv har han avfeid all prat om medalje, men det er ingen tvil om at han er favoritt i sitt første Paralympics. Og kanskje slår han sin egen verdensrekord på 10,45?

Salum Kashafali Foto: Carina Johansen / NTB

Friidrett (diskos): Ida Yessica Nesse

Alder: 28

Klubb: IL Tyrving

Største meritter: EM-gull (2018), EM-sølv (2021)

Nesse er egentlig spydkaster, men bestemte seg for å satse på diskos da spyd ble fjernet fra Paralympics-programmet før 2016. Hun har etter hvert mestret også den øvelsen godt. I tillegg konkurrerer hun også i kulestøt. Hun har slitt med en betennelse i beinet den siste tiden, noe som skaper usikkerhet rundt hvilken utgave vi får se av henne i Tokyo.

Ida Yessica Nesse Foto: Norges Friidrettsforbund

Friidrett (100m og 200m): Ida-Louise Øverland

Alder: 17

Klubb: IK Hind

Supertalentet ble tildelt kvoteplass til Tokyo og får allerede nå oppfylt målet om å delta i Paralympics. Harstadjenta flyttet til Oslo for å gå på Wang Toppidrett og kan bli en kommende medaljegrossist. Da kan erfaringen hun får i årets leker, være fin å ha.

Ida-Louise Øverland. Hun og Jens Lasse Dokkan er Norges flaggbærere på tirsdagens åpningsseremoni. Foto: Torstein Bøe

Roing: Birgit Skarstein

Alder: 32

Klubb: Christiania Roklub

Største meritter: Fire VM-gull og flere medaljer på internasjonalt nivå

Skarstein er Norges mest profilerte utøver i Paralympics. Hun har opplevd mange store øyeblikk i idretten, både i båten og når hun har deltatt i langrennskonkurranser på vinteren. I Paralympics mangler hun imidlertid medaljen. Fjerdeplassen for fem år siden var bitter. I juni tok hun imidlertid verdensrekorden på 2000 meter og har nå sin store mulighet.

Birgit Skarstein Foto: Ørn E. Borgen

Svømming: Sara Louise Rung

Alder: 31

Klubb: Stavanger SK

Største meritter: Fire PL-gull (to i 2012, to i 2016), tre PL-sølv og to PL-bronse. Flere VM-titler

Sarah Louise Rung har lenge vært et forbilde for mange i paraidretten, i tillegg til at hun har vært en enorm medaljesanker for Norge. Nå er hun imidlertid blitt flyttet «opp» en klasse, noe som gjør det vanskeligere i Tokyo. Men hun kan aldri avskrives.

Sarah Louise Rung Foto: Torstein Bøe

Svømming: Fredrik Solberg

Alder: 19

Klubb: Tønsberg SK

Talentet flyttet fra Østlandet til Bergen i fjor for å trene med blant andre Rung. Han håper å klare finaleplass både på 100 meter bryst og 50 meter fri. Det store målet er naturlig nok Paris om tre år.

Fredrik Solberg Foto: Heiko Junge

Skyting: Heidi Sørlie-Rogne

Alder: 48

Klubb: Kisen MSL

Da Sørlie-Rogne deltok i Rio, var hun relativt fersk innen toppidretten. Hun begynte nemlig ikke med skyting før hun var 39. Nå har hun litt mer erfaring. Det skal bli spennende å se hvor langt det kan ta henne denne gangen.

Heidi Sørlie-Rogne Foto: Heiko Junge

Skyting: Jørn Dalen

Alder: 62

Klubb: Kisen MSL

Største meritter: Gullmedalje i lag (VM for funksjonsfriske 1990)

Dalen har vært en aktiv siden 1980-tallet og var lenge blant Norges beste funksjonsfriske skyttere. Lekene i Tokyo blir hans første Paralympics, men han drar altså med seg nok av rutine dit. Han og Sørlie-Rogne har trent mye sammen frem mot mesterskapet.

Jørn Dalen Foto: Norges Skytterforbund

Sykling: Suzanna Tangen

Alder: 32

Klubb: Grenland SK

Tangen holder til i Calgary, der hun er del av et større håndsykkelmiljø. Hun får imidlertid støtte og oppfølging fra Olympiatoppen og Grenland SK i hjemlandet. I håndsykling er gjerne gjennomsnittsalderen noe høyere enn i syklingen man ofte ser ellers, så «Suzy» har fortsatt mange år på å hevde seg. I 2024 kan hun være medaljekandidat.

Suzanna Tangen Foto: Privat