– Neste sesong har jeg lyst til å gå ordentlig fort på ski. Målet i år var å komme seg inn på verdenscup-laget, men det ble en veldig rar sesong (på grunn av korona). I 2022 er OL-deltakelse drømmen min, og det jeg kommer til å bruke all energi på, sier Theodorsen til iTromsø.

5.–20. februar er det OL i Beijing. Det er et mål for mange langrennsløpere – også for Silje Theodorsen. Langrennsløperen fra Kvaløysletta skilag har pekt seg ut en distanse som passer henne aller best.

– Jeg har veldig lyst til å gå 10 km klassisk i OL. Det er så klart veldig mange som har lyst til det, og det er så høyt nivå på mange løpere i Norge, men dette er min motivasjon inn mot en ny treningssesong og når vi skal sette et nytt sesongopplegg. Det krever at jeg går fort fra første stavtak neste sesong. Nåløyet er sykt trangt, sier hun.

I helgen kom Theodorsen på fjerdeplass i Vålådalsrennet i Ski Classics.

– Jeg var egentlig veldig klar for å gå tremila i NM del to, men så ble det avlyst. Jeg ønsket en ordentlig avslutning på sesongen og var så heldig å få gå på Team Koteng i Vålådalsrennet, forteller hun.

Hun var bare 16,9 sekunder bak en plass på pallen. Etter tre mil ledet hun løpet, foran Ebba Andersson som til slutt vant. Theodorsen gikk med festesmurning, mens de fleste andre gikk med «blanke ski» og staket seg gjennom det 54 km lange løpet.

– Det er jo tre mil som jeg er trent for, men jeg følte meg som veldig bra underveis. Etter hvert endret traseen og forholdene seg og det føltes som å gå med lim under skiene. Da ble jeg sjanseløs, men det var uansett en skikkelig god opplevelse. Jeg var overrasket over at jeg sto løpet såpass godt med de forberedelsene jeg hadde gjort, forteller Theodorsen.

I TOPPEN: Her går Silje Theodorsen diagonalgang under Vålådalsrennet mens konkurrentene staker seg av gårde på «blanke ski». Foto: Magnus Östh/Ski Classics

Men en eventuell langløpssatsing får vente i noen år.

– Det er «silly season» i langrenn nå. Det spekuleres om både det ene og andre. Jeg skal ikke lyve: Jeg liker å gå lange løp. Men drømmen min har alltid vært å bli ordentlig god i tradisjonelt langrenn. Jeg må se hvilke muligheter jeg har. Akkurat nå har jeg ingen tilbud, sier Theodorsen med et smil.

Inspirert av Kalvå

Theodorsen har vist at hun på sitt beste har noe å gjøre på høyeste nivå. Som 17-åring tok hun sprintgull i ungdoms-OL, i 2015 ble det sølv i U23-VM på sprinten, mens hennes beste resultat i verdenscupen er 13.-plass på tremila i fjor.

Men det er altså 10 kilometer i OL som hun har siktet seg inn mot neste sesong.

– Det er en distanse som passer meg godt, ja. Historisk har jeg hevdet meg i flere ulike øvelser med seier i ungdoms-OL og sølv i U23-VM i sprint, samt beste verdenscupresultat på tremil. Duatlon er også en distanse som jeg synes er spennende. Det handler nok om at jeg er en ganske god allroundløper. Neste år må jeg utvikle meg mer for å ta det siste steget, sier 26-åringen.

Anne Kjersti Kalvå er en løper som har bevist at det går an å skynde seg langsomt. Som 28-åring mesterskapsdebuterte hun i VM i Oberstdorf. På tremila kom trønderen på sjetteplass. Det er noe Theodorsen henter inspirasjon fra.

– Det er kjempefortjent at hun får det til. Hun har vært nærme så mange ganger og kanskje har hun blitt forbigått i noen uttak tidligere. Det er tøft når du blir eldre og det er lett å tenke at du ikke orker mer. Men hun har stått i det og fått payback. Det er veldig artig å se og viser at det går an, sier Theodorsen.

På snøjakt i oktober

Hun lar seg også motivere av resultatene til Erik Valnes og Anna Svendsen – Tromsø-duoen som var med i VM. Førstnevnte kom hjem med gull og sølv i bagasjen.

– Det er veldig artig at det går an å komme fra nord og levere på så høyt nivå. Det er jo noe som jeg også har vært klar på fra dag 1. Vi gjør mye riktig her oppe og har fantastisk gode forhold og bra miljø. Vi har faktisk fått en verdensmester i år, noe som er inspirerende for alt fra de yngste løperne til eldste veteranene. Det er en utrolig jobb som må legges ned, men det viser at det faktisk går an, sier Theodorsen – som hører til regionlaget Team Nord-Norge.

På laget ledet av Kristian Skogstad var det flere utøvere som markerte seg denne sesongen.

– Man blir motivert av å se Synne (Arnesen) og Ingrid Andrea (Gulbrandsen) som representerer Norge i U23-VM, og Daniel (Stock) som tar medaljer i NM og går godt i verdenscupen, sier Theodorsen.

I skyggen av landslaget og VM følte hun seg ekstremt pigg under løpene på Gålå før drøyt to uker siden. Der tok hun en knusende seier på 10 km klassisk i norgescupen.

– De løpene på Gålå er kanskje noe av de beste jeg noen gang har gått, men jeg fikk ikke muligheten til å se hvor god jeg var internasjonalt. Jeg sitter med følelsen av at jeg kom litt for sent i form denne sesongen, vedgår hun.

Og er klar på én ting som må gjøres annerledes foran 2021–2022-sesongen.

– Det blir helt essensielt å oppsøke snø tidlig. Før løpene på Beitostølen denne sesongen, hadde jeg kun hatt en hardøkt på snø. Da stiller man med litt andre forutsetninger.

– Det handlet litt om økonomi og hvilke råd regjeringen ga om reiser på det tidspunktet. Men når man skal ha slike mål som jeg har, må man ta konsekvensene av det og være 100 prosent forberedt. Så når kalenderen viser midten av oktober-starten av november, så må jeg trene på snø, sier Silje Theodorsen.