Norges EM-skjebne hviler i hendene på det israelske herrelandslaget.

Israel skal spille fire kamper på ni dager. Kampprogrammet er så tett fordi landslagets matcher i oktober ble utsatt på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet.

I forkant av sin første av fire kamper – mot Kosovo kommende søndag – tok det israelske fotballforbundet et spesielt grep under en pressekonferanse tirsdag.

Fotballforbundet hadde satt opp bilder av mange gisler fra Hamas-angrepet på Israel den 7. oktober på stolene der journalistene skulle sitte. På bildene var det en klar beskjed om å få gislene hjem nå. Avisen Israel Hayom er blant mediene som har publisert disse bildene.

– Jeg er veldig takknemlig for spillerne som har kommet for disse kampene, og som har gjort alt i sin makt for å være her, sier landslagstrener Alon Hazan ifølge sportsrabbi.com.

– Noen risikerte kontraktene sine, og de var villige til å gjøre det. Jeg er glad det er en enorm motivasjon, men det alene vil ikke være nok. På den positive siden er det mennesker som ofrer seg for landets beste – til tross for at noen ikke engang er jøder, fortsetter landslagssjefen.

– Oppdraget er å komme til EM. Jeg innrømmer at det i disse dager er vanskelig å vite hvor stor glede vi kan vise, men jeg skulle ønske vi kunne bringe litt trøst til folket vårt, sier fotballpresidenten Moshe Zuares ifølge sportsrabbi.com.

Hamas-angrepet i Israel drepte 1400 mennesker. Deretter startet Israel en storstilt bombekampanje inn mot Gazastripen, før de 27. oktober utvidet bakkeinvasjonen av Gaza.

Ifølge palestinske helsemyndigheter har angrepene krevd over 10.500 liv, blant dem over 4300 barn. VGs sammenstilling viser at ingen aldersgruppe på listen over drepte er oftere representert enn femåringene.

Amnesty International er opptatt av det skal være ytringsfrihet innenfor idretten, men legger til:

– Vi mener at idrettsutøvere, lagledere og forbund kan ha positivt innflytelse på ivaretakelsen av menneskerettighetene dersom de bruker stemmen sin. At det israelske fotballforbundet krever at gislene skal løslates og returneres hjem er helt naturlig – det krever også Amnesty. Samtidig bør disse anledningene være preget av pressefrihet, slik at pressen kan få anledning til å stille spørsmål om de støtter en våpenhvile og at angrepene mot sivile på Gaza skal opphøre, skriver Frank Conde Tangberg, politisk rådgiver i Amnesty til VG.

Israels kvalifiseringsgruppe til EM.

Grafikk: www.sofascore.com

  • Israel har først bortekamp mot Kosovo mandag, og skal deretter spille sine «hjemmekamper» mot Sveits og Romania i Ungarn 15. og 18. november, før laget avslutter borte mot Andorra 21. november.

  • Skal Norge ha en mulighet til å få en playoff-mulighet er det helt avgjørende at Israel blir blant de to beste i sin gruppe.

  • Israel har vært Uefa-medlem siden 1994. Israel ble opprinnelig medlem av Afc, men landet ble utvist på grunn av politiske spenninger og konflikter med mange av de andre medlemslandene. Derfor søkte Israel medlemskap i andre forbund, som Uefa.