1. Hva skjedde?

SVAR: Tobias Halland Johannessen (22) fra Drøbak vant Tour de l’Avenir etter en sekundstrid.

2. Hva er Tour de l’Avenir?

SVAR: Verdens mest prestisjetunge U23-etapperitt. Rittet kalles «Ungdommens Tour de France». Vinnerne blir – nesten uten unntak – store sykkelstjerner senere. Et eksempel er Tadej Pogacar, som vant Tour de l’Avenir i 2018 og Tour de France to år senere.

3. Har Norge vunnet før?

SVAR: Ja, Tobias Foss vant i 2019. Men i tiåret før det var norske ryttere aldri på topp tre-listen sammenlagt. Og i tiåret før det igjen gikk det stort sett i plasseringer som 21.- og 75. plass – dersom nordmenn deltok i det hele tatt.

4. Så hva har skjedd med norsk sykkelsport, egentlig?

SVAR: Ekspertene vi har snakket med, peker spesielt på to årsaker:

1) En norsk sykkelboom. Norges Cykleforbund har opplevd en stor økning i antall lisenser (utøvere som deltar regelmessig i sykkelritt), fra rundt 10.000 midt på 1990-tallet til over 30.000 i dag. Norske sykkelbragder har inspirert mange. Thor Hushovd vant for eksempel sin første Tour de France-etappe i 2002. Året etter startet TV 2 en tung satsing på Tour de France, noe som viste frem sykkelsporten for et bredere publikum.

2) Bedre satsing for talentene. Det har dukket opp mange sterke treningsmiljøer for unge utøvere. For eksempel kan man kombinere sykling og videregående skole. Talenter er blitt snappet opp av profflag og har fått prøve seg i større ritt. De siste årene har Uno-X-laget tatt det hele til et nytt nivå.

Thor Hushovd vant sin første etappeseier i Tour de France i 2002. Året etter begynte TV 2 en storsatsing på rittet. Foto: AP

5. Hva er spesielt med Uno-X?

SVAR: TV 2-ekspert Mads Kaggestad kaller laget en «gave» til norsk sykkelsport. Mange store sykkeltalenter går nå via Uno-X til større europeiske lag.

Uno-X hevder seg i mange store internasjonale ritt. De drifter dessuten det norske U23-landslaget (som deltok i Tour de l’Avenir).

Uno-X-laget har hatt stort fokus på å drive bærekraftig og langsiktig. Budsjettet er hemmelig. Men satsingen er uansett mer omfattende enn for tidligere norske sykkellag.

6. Hva betyr det konkret for rytterne?

SVAR: Norges beste talenter får et bedre opplegg enn tidligere. Tobias Halland Johannessen sykler for Uno-X, der han har fått veldig tett oppfølging de siste årene.

– De får beskjed om hva de skal ha på seg til frokost og hva slags truse de skal legge seg med. Det er hvert fall ikke langt unna, forklarer daglig leder Jens Haugland.

To nøkkelpunkter:

1) Et rittprogram som gir rytterne matchingen de trenger. Det norske laget deltok for eksempel i klassikeren Amstel Gold Race i år, sammen med de største lagene i verden.

2) Heltidstrenere. Et stort trenerteam som kan jobbe tett på rytterne.

7. Hva skjer med Tour de L’Avenir-vinnerne?

SVAR: Etter Tour de l’Avenir-seieren i 2019 ble Tobias Foss plukket opp av storlaget Jumbo-Visma. De har lagt en plan for Foss’ vei mot den ypperste verdenseliten. Tobias Halland Johannessen kan vente seg en konstant strøm av telefonanrop fra mektige lag i ukene fremover.

Tobias Foss ble tidenes første norske vinner av Tour de l’Avenir i 2019. I år ble han nummer ni i Giro d’Italia på seniornivå. Foto: Reuters/NTB

8. Kan Norge få verdens beste sykkelrytter snart?

SVAR: Ja, mener ekspertene vi har snakket med. Tobias Foss imponerte med en niendeplass i årets Giro d’Italia. Tobias Halland Johannessen har forbedret seg stort siden han byttet hovedfokus fra terrengsykkel til landeveissykkel for et par år siden. Uansett blir treningsarbeidet de neste fem–seks årene avgjørende for begge. «De kommer til å vinne sykkelritt som vi ikke har sett nordmenn vinne før», spår Uno X-sjef Haugland.

KILDER: Knut Andreas Lone (nyhetsredaktør, Landevei), Henrik Evensen (ekspertkommentator, Eurosport), Mads Kaggestad (ekspertkommentator, TV 2), Jens Haugland (daglig leder i Uno-X) og Thomas Dahlsrud (sportskoordinator Norges Cykleforbund)