– Det var en tøff prosess, det må jeg si.

Han kan smile nå, Sander Berge.

Men exiten fra Sheffield United ble ikke som mange hadde sett for seg. Den nyopprykkede klubben så Berge som en viktig brikke i returen til Premier League.

Like før seriestart signerte Berge for Burnley. I en pressemelding gjorde Sheffield United det klart at de hadde gjort alt i sin makt for å beholde nordmannen. Sterke følelser ble vekket rundt Bramall Lane.

Men Sander Berge var ikke i tvil om hva han ville.

– At jeg var med på å score mål den dagen vi rykket opp, for så å signere for Burnley rett før seriestart sendte nok et sjokk til mange. For fansen var det nok tøft, men harde valg må tas. Jeg trives i ny hverdag og klubb nå, sier Berge til VG.

KOMPISER: Sander Berge på landslagstrening denne uken. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Etter en tøff start med lite spilletid i sin nye klubb, har han startet fire kamper på rad.

Nå håper 25-åringen at samarbeidet med Burnley-trener og tidligere Manchester City-kaptein Vincent Kompany skal gjøre ham til en viktig brikke på landslaget igjen.

Ifølge TV 2 er han tilbake i startoppstillingen hos Ståle Solbakken når Norge møter Kypros torsdag kveld.

– Det er natt og dag i forhold til hvordan jeg ønsker å spille fotball. Jeg har alltid vært en ballspiller. I Sheffield hadde vi en annen tilnærming til fotballstil. Samtidig har de tre og et halvt årene der gjort meg godt og utviklet andre deler av spillet, sier Berge.

HYLLES: Sander Berge er meget glad for å samarbeide med Vincent Kompany. Foto: Joe Giddens / Pa Photos / NTB

Å få jobbe med tidligere Guardiola-elev Kompany har betydd mye, sier nordmannen.

– Det er en enorm læringsprosess med ham. Hver dag er det 7–8 timer med hardt arbeid. Det er en ung og sulten spillergruppe som han skal sy sammen. Han har hatt Guardiola som trener og uten å gå for langt inn i detaljene så skjønner man at det er veldig spesifikt hva han ønsker å se i hver eneste rolle. Det krever mye. Det er ingen quick fix. Det har vært revolusjonerende for min del.

Han peker på fotballtekniske ting som kroppsstilling og hvordan han posisjonerer seg på banen.

– Her er det klart og tydelig hvordan man ønsker å fremstå i 90 minutter. Det er veldig gøy å føle seg som en viktig del av et sånt lag, sier Berge.

Like viktig har han ikke vært for Ståle Solbakken i denne EM-kvalifiseringen. På de første fem kampene står midtbanespilleren med 33 minutter per kamp i snitt.

I Nations League i fjor spilte han så å si alt.

– Jeg synes Sander ser lettere ut i kroppen enn på lenge. Han har fått spille de siste kampene og sett lettere ut i steget, mener landslagssjef Ståle Solbakken.

Det å ta seg tilbake i varmen til Solbakken har vært i tankene til Sander Berge når han har byttet ut klubb. Han er et stort ønske om å bidra for landslaget.

– Det er alltid med deg. Når man har vært en viktig brikke tidligere så er det en stor prioritet som fotballspiller. Det er alltid et stolt øyeblikk og noe man kjenner ekstremt sterkt på. Da ønsker jeg å spille og vise meg tilliten verdig, men da må man levere på klubblaget. Får du spille på klubblag i Premier League, så har du gode sjanser for å være en viktig spiller for landslaget.

– Hvordan har du opplevd det å havne utenfor?

– Det er en del av gamet. Jeg har vært mye skadet, det må vi ikke glemme. Det blir veldig oppstykket når du ikke får kontinuitet. Så har jeg spilt mange forskjellige posisjoner i Sheffield. Det er ofte en fordel når du kommer inn på landslag at du har en posisjon som han ser deg i. Jeg spilte høyrekant mot Spania og det gjorde jeg nok fordi jeg kunne bekle flere roller. Man blir på en måte ikke det naturlige valget i en posisjon, sier Berge.

Martin Ødegaard, Patrick Berg og Fredrik Aursnes har vært Solbakkens foretrukne midtbanetrio i denne kvaliken.

– Man legger bort sine egne individuelle ønsker på landslaget. Man ønsker bare at vi skal kvalifisere oss. For meg er det alltid en stor ære å få være med og jeg har fått spille alle kamper og jobber hardt for å fortjene mest mulig spilletid. Sånn er fotball, sier Berge.