Endre Brekkhus debuterte i Den Store Styrkeprøven i 1986. Tre tiår seinere fullførte han for tiende gang.

– Jeg har ikke tenkt å gi meg med det første ettersom jeg har latt meg begeistre av dette rittet. Det er mange grunner til at jeg stiller år etter år. Distansen og utfordringen er noe av det som trigger meg. Lagspillet og det sosiale har jeg også sansen for. Jeg opplever at det er lett å komme i kontakt med folk når vi har felles utfordringer og jobber for å nå det samme målet, sa Brekkhus som har vært mer eller mindre fast inventar i Den Store Styrkeprøven de siste åra.

Vestnesingen har som de fleste andre fått erfare at det er en lang ferd på sykkelsetet før han eventuelt kan ta av seg startnummeret i hovedstaden. To ganger har han vært nødt til å parkere sykkelen underveis. Det var sjukdom og uhell som førte til at han aldri kom fram til Oslo for egen maskin de åra. Det er som han selv sier en kalkulert risiko for at det kan gå «galt» så lenge distansen er 543 kilometer og det er flere usikkerhetsfaktorer i rittet som lever opp til sitt navn.

Spesiell atmosfære

– Jeg hadde kanskje ikke sett for meg at det skulle bli så mange sykkelturer mellom de to byene da jeg gjorde unna debuten. Jeg var imidlertid ikke blant dem som sa «aldri mer», selv om det var tungt, sa Brekkhus.

Han har et tosifret antall ganger tilbakelagt en distanse som er på 543 kilometer og så lang at flesteparten kvier seg for å kjøre den med bil. Han går langt i å antyde at det blir flere. 58-åringen som er helårssyklisten har nemlig lyst på flere starter.

– Det handler som sagt om den spesielle stemningen og atmosfæren. Jeg har den samme mestringsfølelsen hver gang jeg kommer til Oslo, sa Brekkhus som hadde selskap av to år yngre Martin Kjøpstad i starten.

Stopp på Støren

Sambygdingen fikk imidlertid tekniske problemer og ble tvunget til å ta en ufrivillig stopp på Støren. Endre Brekkhus kan fortelle at han har opplevd litt av hvert på værfronten etter at han ble en del av startfeltet i Den Store Styrkeprøven.

– Det har blitt en del turer i regn og motvind. I år var vindretningen betydelig gunstigere enn den har vært enkelte ganger. Distansen er lang uansett hvordan man snur og vender på det, sa Vestnes-karene.

De er enige om at det gjerne blir en litt «billigere» reise de gangene de har vinden i ryggen og ikke i ansiktet. Endre Brekkhus sykler som oftest mellom 5000 og 6000 kilometer i året. Han har dermed et bra treningsgrunnlag og gode forutsetninger for å sykle et så langt og krevende ritt. Både han og Kjøpstad er litt lettet over at det er minst ett år til neste gang til de skal i aksjon i styrkeprøven.