Norge-Nederland 29–27

– Jeg liker sånne kamper, sa Mørk da Norge hadde vunnet med to mål.

Det var verdensmesteren (Nederland) mot europamesteren (Norge). Slike kamper trigger henne.

– Ja, jeg er glad i å spille sånne kamper. Det er et eller annet som skjer. Jeg klarer ikke helt å forklare det, sier Mørk der hun som siste spiller kommer til pressen etter seieren.

Hun hadde allerede rukket å ta isbad, skulle dusje og ta et nytt isbad før hjemreise til hotellet nærmere midnatt japansk tid.

30-åringen strålte under kampen og var ekstra treffsikker som straffeskytter, nest sist på ballen og den som avfyrte noen skikkelige skudd.

Hun sa seg enig i at det var hennes beste OL-kamp.

– Jeg er veldig fornøyd med hele laget selv om Nederland er bra, sa toppscoreren.

Treneren ga tillit

Mørk var særs fornøyd med at trener Thorir Hergeirsson beholdt roen på benken, selv om det sto likt langt ut i 2. omgang. Han valgte da å gi tillit til spillere som vanligvis ikke er så mye på banen.

Skytter Kristine Breistøl svarte med lekre mål, Marta Tomac var den smarte bakspilleren hun blir regnet som, og Vilde Ingeborg Johansen fikk sin OL-debut. I forsvaret tettet hun luker.

– Det er kult at de får sjansen. Vi skal ikke glemme at de som er tatt inn i troppen har mange internasjonale kamper i bagasjen. De har mye erfaring, sa Mørk.

Veteranen minnet om at de alle hadde spilt i Mesterligaen, som Vipers vant denne sesongen. Der spiller blant andre Marta Tomac. Og hun selv.

Mørk hadde det som plommen i egget i denne kampen. Slike tette kamper er etter hennes smak.

Men hun var også spent på forhånd da hun skulle måle krefter mot nederlenderne, som også var ubeseiret før dette oppgjøret.

– Det var gøy å kjenne ordentlig på det nivået.

Det spesielle var som eksempel at kaptein Stine Bredal Oftedal hvilte mot slutten av kampen. Hergeirsson mente det var viktig å la Tomac ta den rollen mer enn bare å komme inn noen minutter som avlaster.

Landslagssjefen forklarte det selv etter kampen, da hallen var tømt for de 14 (!) tilskuerne av frivillige som var der utenom pressen.

– Vi måtte avlaste noen fordi de har spilt mye i OL. Dermed måtte vi få inn «“Brei”» (Breistøl) og Marta. De må være klare til å gå inn når vi trenger det.

Hergeirsson var enig i at Nora Mørk fikk ut sitt høye nivå i denne kampen

– Ja, hun er aktiv, både sist og nest sist på ballen. Hun er med på å skape spillet. Og hun går foran med et godt eksempel.

– Hva er du minst fornøyd med?

– Det er hvor mye rom og rykk linjespilleren til Nederland får. Det avslører noe vi må se på.

Veronica Kristiansen skapte trøbbel for det nederlandske laget. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Har gode spillere på alle posisjoner

Bredden i laget kom skikkelig frem i dette oppgjøret. Veronica Kristiansen var blant dem som var skikkelig på hugget.

– Dommerne spurte meg i pausen hvorfor jeg var så sint og aggressiv. Jeg var ikke sint, men jeg var sur etter 1. omgang fordi jeg følte at Snelder holdt i trøyen. Ellers er jeg kjempefornøyd med lagmoralen.

Kristine Breistøl er lagets rene skytter.

– Jeg får egentlig litt kjeft av Thorir i starten av første omgang. Han synes at jeg skyter for lite. Jeg skal ta de muligheten jeg får og spille meg inn, men i dag står vi står sammen og jobber hardt. Det lønner seg til slutt.

Tvedten fikk rett

«Norge kommer til å vinne», sa Håvard Tvedten før start. NRKs håndballekspert fikk rett.

For etter seieren mot Nederland har Norge vunnet gruppen sin før siste kamp mot Japan mandag.

Dette til tross for at Henny Reistad satt på tribunen etter sin skulderskade. Men det blir opplyst at hun er på bedringens vei. Mye tyder på at hun også kommer til å stå over mandagens kamp mot Japan. Den siste før kvartfinalen. Det er ingen grunn til å bruke henne på en kamp som ikke betyr noe.

Drøye åtte minutter ut i første omgang sto det 5–5. Fra da av tok Norge føringen. Nederland kom tilbake etter pausen, men det holdt ikke.

Nå er spørsmålet hvilket lag Norge møter. Det avgjøres i de siste gruppekampene mandag. Det eneste som er sikkert er at Norge som vinner møter laget som er nummer fire i den andre puljen. Brasil ligger pr i dag på fjerdeplass. Frankrike på femte.

Nettopp dise to lagene møtes mandag, men også andre lag kan få fjerdeplassen.