Det er mye å holde styr på for verdens raskeste alpinist, som søndag kl. 11 (på TV3/Viaplay) jakter sitt første VM-gull.

Aamodt Kilde er den desidert største favoritten. Utfor-resultatene denne sesongen taler for seg selv. Fem seire på åtte forsøk:

1 (Lake Louise), 1 (Beaver Creek), 5 (Val Gardena), 1 (Val Gardena), 3 (Bormio), 1 (Wengen), 16 (Kitzbühel, holdt på å falle stygt) og 1 (Kitzbühel).

De siste sesongene har han vært brutalt god, og på laghotellet rant det inn internasjonal presse som ville høre fra den råeste i feltet foran Formel 1-versjonen av alpint. Aamodt Kilde innrømmet overfor VG at han kjente på presset i forkant av mesterskapet – men virker svært rolig og klar før sesongens råeste enkeltrenn.

– Jeg føler meg veldig trygg. Utfor i år har vært fantastisk, egentlig. Både hvordan skiene og støvlene jobber sammen med meg. Det er ikke så mye jeg skal teste her. Jeg skal bare gjøre forberedelsene. Jeg er 100 prosent klar på søndag.

Det skrives mye om både ham og kjæresten Mikaela Shiffrin. Det stilles spørsmål om det ene og det andre, mens arrangørene prøver å presse mest mulig ut av sitronen hva gjelder Kilde-promotering for å trekke publikum til løypa.

Det er rett og slett mye å holde styr på. Da er det godt å ha hjelp – av sine nærmeste.

– Hvor lang tid har du? gliser Aamodt Kilde, da VG spør om fordelingen i rollene blant familiemedlemmene – som også er til stede i de franske alpene under VM.

– Familien Aamodt Kilde er blitt en liten bedrift, konstaterer toppatleten.

Som deretter gir oss et innblikk i rollene som drifter satsingen hans:

Mor Kristin Kilde: Sørger for logistikken rundt sønnens karriere. Er på tråden straks Aleksander har behov for noe.– Mamma er mitt back-office. Hun tar seg av skatt og hele pakka.

Far Einar Kilde: Som moren glad i ski gjennom eget liv. Kompetanse på skikjøring, teknikk og sport. – Høvdingen i familien. Han sørger for at alt går rundt.

Storebror Andreas Aamodt Kilde: Tidligere alpinist. Nå en manager, som hjelper til med alt rundt utstyr. Samtidig som han håndterer merkevaren til lillebroren.– Han har kontroll på sponsorer. Mest i Norge. Men også internasjonalt.

Kjæreste Mikaela Shiffrin: Den desidert største kvinnealpinisten i feltet. Styrer mot å bli størst gjennom tidene. «Uvurderlig betydning» for Aleksander, ifølge ham selv. – Det er godt å ha hverandre i utøversituasjonen, i tillegg til alt det andre. Hun her vet hva hun snakker om. Det er god hjelp.

– Pappa og min bror har jo sine vanlige jobber. Min bror jobber i bank, mens min far er i startup. De har nok å holde på med. Deres roller er egentlig å være familie for meg, støtte meg når jeg trenger det, sier Kilde.

De er alle på plass søndag, for å se helten deres i en ny kamp om å ha hundredelene på sin side. Torsdag var han ett bak. Fredag handlet det om å finne roen i kroppen og nullstille seg.

– Og hvordan greier du det etter en 17–18-timersdag med adrenalin og «mye styr»?

– Jeg forsøker å tenke på litt normale ting. Svare på litt meldinger og gratulasjoner fra dagen før. Jeg har erfaring med det at å leve normalt gjør susen. Rett og slett nyte det at man ikke skal på besiktigelse og gjøre rutinene før man står på start og i løypa, sier Aamodt Kilde.

Torsdagens sølv i super-G var den første VM-medaljen. Han har to i OL, men mangler gullet han så gjerne vil ha søndag formiddag.

  • VM i alpint ser du på TV 3 og Viaplay. Søndagens utfor begynner 11.00.