– Alle trenere og spillere svarer jo at de ikke bryr seg om børs. Men innerst inne er de litt nysgjerrige. Jeg husker fra da jeg spilte, jeg kikket alltid på børsen. Da var det enten «for en dust som har skrevet dette» eller «ja, her er det noen med peiling». Men uansett hvordan man vrir og vender på det er de mest kritiske de i og rundt laget, mener Gøril Kringen.

49-åringen er en av landets mest meriterte klubbfotballspillere på kvinnesiden, med sju seriegull og åtte cupgull. Samt gull fra Sydney-OL.

– Glad i Rosenborg

Nå går hun inn i Adresseavisens børssetter-team, sammen med Reidar Løfaldli og Tor-Asle Kleveland. Første dag i den nye jobben er allerede i dag lørdag, hvor hun skal sette børs på Rosenborg kvinners sesongåpning hjemme mot Stabæk.

– Det blir veldig spennende. Rosenborg er en klubb jeg har et stort hjerte for, sier hun entusiastisk. – Som trønder er man jo oppvokst med at RBK herrer er klubben. Så det er to lag jeg er veldig glad i.

Kringen har erfaring både som trener og spiller i Toppserien i en årrekke, blant annet tok hun seriesølv med Trondheims Ørn som trener (nå Rosenborg) i 2006. Hun mener at det ikke skal bli en utfordring å være kritisk til de to Rosenborg-lagene, til tross for at hun i hjertet er sort og hvit.

– Jeg er vant til å se fotball med trenerbriller, uansett om jeg er trener eller ikke. Etter å ha jobbet med sporten i så mange år at jeg nesten ikke tør si det, så vet jeg at de mest kritiske uansett er de som jobber i og rundt laget. Det å være saklig kritisk ser jeg ikke noe problem med. Håper jeg ikke i hvert fall. Vi får se når sesongen sparkes i gang, sier Kringen blidt.

– Men jeg planlegger å bruke hele skalaen. Også for midtstopperne og keeperne, som ofte føler at uansett hva de gjør i en kamp får de en femmer. Jeg skal være så saklig og objektiv som jeg bare klarer.

TRIKSEKONGEN: Anklene gjør at det blir mest sofafotball på Gøril Kringen. Men det hender hun spiller trampolinefotball med sønnen. Foto: Christine Schefte

Tror ikke det blir gull på Koteng i år

Før sesongen sparkes i gang for Rosenborg med kamp mot Stabæk lørdag klokka 15, har Kringen forsøkt å løse kanskje den vanskeligste oppgaven en fotballekspert kan få.

Nemlig å levere et tabelltips, for Toppserien.

Der har hun plassert Rosenborg kvinner på sølvplass. Sandviken, som endte som nummer fire forrige sesong, er tippet øverst.

– Ut ifra de siste årenes tabellplassering og prestasjoner er det jo overraskende. Men Sandviken underpresterte i fjor. De har mange gode spillere og har jobbet godt over tid. Også har de, litt som RBK, signert flere gode spillere sent i overgangsmarkedet. Jeg synes de ser sterke ut.

– Så ikke Rosenborg øverst?

– Jeg var i tvil om å sette de øverst. Trønderhjertet sier jo det. Men hvis begge lag får maks ut av sesongen mener jeg at Sandviken er et lite strå hvassere.

Blakstad: – Vi skal stå på toppen av det tipset

Møtt med tabelltipset sier Rosenborgs unge stjernespiller Julie Blakstad følgende:

– Vi har en ambisjon om å kjempe om gullet og vi skal stå på toppen på det tabelltipset der, sier Blakstad før hun fortsetter:

– Sandviken har hentet mange nye spillere, og jeg tror det er flere enn elleve jenter i den troppen som forventer en plass i startelleveren. Det kan føre til sur stemning. Jeg tror de blir sterke i år, men vi er nok enda bedre enn hva vi var i fjor. Det har vært få utskiftninger i stallen vår og vi er enda mer samspilte nå.

TIPSER: Gøril Kringen er godt kjent med Rosenborg etter å ha vært trener og spiller for klubben i en årrekke, da under navnet Trondheims Ørn. Foto: Christine Schefte

Dobbeltmesteren på bronse

Men mer kontroversielt er det nok at Kringen har plassert fjorårets serie- og cupmester Vålerenga helt nede på en tredjeplass.

– De har mistet to ekstremt sentrale spillere. Toppscoreren (Ajara Njoya) og lagets hjerte og hjerne, Sherida Spitse. Hun mener jeg har vært Toppseriens beste spiller over mange år. De har blitt svekket. Så med tanke på at RBK kom à poeng med VIF i fjor, og RBK har styrket seg noe, plasserer jeg dem bak.

På nedrykksplassen har Kringen plassert Klepp, og på kvalik Lyn.

– De fem nederste lagene kunne man trukket lapper opp fra en hatt. Der blir det tilfeldigheter som avgjør.

Les hele tabelltipset her:

1. Sandviken – Bergenslaget leverte en sesong under pari i fjor da det ble 4. plass og er veldig revansjesugne. Har gjennom vinteren og våren forsterket laget og fremstår på papiret som en klar gullkandidat.

GULL: Hanna Dahl og resten av Sandviken kan få en svært artig sesong i år, tror Adresseavisen. Foto: Marit Hommedal

2. Rosenborg – Etter en meget positiv sølvmedalje i fjor har Steinar Lein sitt uslåelige mannskap fått drillet samhandling enda en vinter og fremstår som en reel gullkandidat. Toppscorer Clausen har gått til Kolbotn, men det rydder plass for at Uteng Karlsen får spille i sin favorittposisjon. Mangler Minde som er gravid, men med den siste ukas nysigneringer ser troppen enda sterkere ut enn i 2020. Leine kommer inn som en god forsterkning i en bakre firer som allerede slipper inn lite mål og Dyrehauge fra Danmark supplerer midtbaneleddet som hadde en flott utvikling i fjor. Fjorårets store stjerneskudd Blakstad blir også i år en attraksjon på Koteng Arena.

PROFIL: Julie Blakstad på venstrekanten til Rosenborg kan bli en attraksjon også i 2021. Foto: Rune Petter Ness / ADRESSEAVISEN

3. Vålerenga – Fjorårets dobbeltmester har mistet sin toppscorer og ikke minst lagets hjerte og hjerne i kaptein Sherida Spitse. Har også sterke nysigneringer som Thorsnes, men klarer nok ikke å kopiere fjoråret.

BORTE: Sherida Spitse leverte en fantastisk sesong for Vålerenga i fjor. Nå har målpoeng-garantisten forlatt hovedstadsklubben. Foto: Fredrik Hagen

4. Lillestrøm – Havner utenfor medaljestriden dersom ikke en av de tre klubbene foran underpresterer. Har en sterk venstreside både offensivt og defensivt, men ikke et sterkt nok lag til å blande seg inn helt i toppen.

BORTE: Lillestrøms mangeårige suksesstrener Hege Riise har dratt over Nordsjøen for å bli landslagstrener for England. Foto: Ole Martin Wold

5. Avaldsnes – Laget fra Karmøy er vanskelig å plassere med en ung tropp supplert med utenlandsspillere. Signerte Sævik denne uka og hun løfter laget.

TILBAKE: Karina Sævik vender tilbake til Rogalandsklubben Avaldsnes. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

6. Arna-Bjørnar – Har mistet hærfører Gloppen fra i fjor. Klubben har en sterk tradisjon med å utvikle unge spillere og en erfaren Toppserietrener i Øyvind Nordtveit. Spørsmålet er om de klarer å score nok mål.

ANSVARET: Øyvind Nordtveit har tatt over som hovedtrener for Arna-Bjørnar. Foto: Eivind Senneset

7. Stabæk – Nyopprykkede Stabæk cruiset gjennom 1. divisjon i fjor og stiller med tilnærmet like sterk tropp som i fjor. Har flere rutinerte Toppseriespillere i blant andre Bjånesøy, Reinås og Sødenå. Er avhengige av å ta poeng fra lagene vi har tippet fra 6.–10. for å innfri vårt tips.

JUBLER: Stabæk var fullstendig overlegne i 1. divisjon og rykket opp til Toppserien igjen på første forsøk. Foto: Fredrik Hagen

8. Kolbotn – Berget Toppserieplassen etter kvalik mot Medkila i fjor. Har mange utskiftinger i troppen fra i fjor og har hentet Rosenborgs toppscorer Clausen. Hansen, Kvernvolden og Pedersen tilfører rutine og en mulig x-faktor.

BYTTET FARGER: Marit Clausen (t.v.) ble forrige sesong toppscorer for Rosenborg. Nå har hun byttet ut toppkamp med bunnkamp i Kolbotn. Foto: Berit Roald

9. Lyn – På papiret er Lyn svekket etter fjorårssesongen etter å ha mistet Veum og Linberg til LSK og kun hentet Nordahl fra Kolbotn foruten egne utlånsspillere. Årets sesong blir tøff, men Lyn har gjort forhåndstips til skamme før.

I BUNNEN: Lyn berget så vidt plassen forrige sesong. Adresseavisen spår at årets sesong ikke blir særlig enklere. Foto: Fredrik Hagen / NTB

10. Klepp – Klarte en 7. plass i fjorårssesongen, men har mistet flere av sine beste spillere til blant andre Sandviken (3) og Rosenborg (1). Har erstattet dem med egne akademispillere og brukbare utlendinger, men vi tror ikke det holder til fornyet kontrakt for det tradisjonsrike laget fra Jæren.

RYKKER NED: Her depper Marthine Østenstad etter å ha tapt mot RBK forrige sesong. Adresseavisen tror at Jæren-laget, som tok medalje i 2019-sesongen, må ta turen ned en divisjon. Foto: Carina Johansen