For går vi halvannen måned tilbake i tid, var Viking på lik poengsum som serieleder Bodø/Glimt, kun bak på målforskjell.

På veien dit satte de klubbrekord med ti strake seirer. Med tre seriekamper igjen står de nå med fire tap og én uavgjort på de siste fem kampene.

– Vi kunne spilt til i morgen uten å score, er Viking-trener Bjarte Lunde Aarsheims dom overfor TV 2.

0–3 mot HamKam gjør at de også har gitt fra seg initiativet i kampen om medalje. Nå ligger de nemlig på fjerdeplass. Dersom Brann slår Odd på søndag, vil bergenserne få en luke på tre poeng ned til siddisene.

– Det kan være at de får et forsprang. Vi må bare fokusere på oss selv og finne en vei til å vinne kamper igjen, sier Aarsheim.

MYE PÅ SPILL: HamKams 3–0-seier gjør at de tar et stort steg mot fornyet eliteseriekontrakt. For Viking betyr det at de har gitt fra seg initiativet i medaljekampen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Viking var gode i en time, før det ramlet sammen i løpet av få minutter. Først flikket Moses Mawa inn ledelsen for HamKam. Så økte Oliver Kjærgaard ledelsen med et vanvittig saksespark noen øyeblikk senere.

På overtid fastsatte Jonas Enkerud sluttresultatet til 3–0.

– Veldig skuffende. Det er egentlig et løft i prestasjon, spesielt i førsteomgang. Jeg synes ikke vi har håndbrekket på da, men det siste, lille mangler, sier Viking-spiss Lars-Jørgen Salvesen til TV 2.

Dermed går det mot nok en totalkollaps for Viking for andre sesong på rad. I 2022 tok de bare én seier (2–1 mot HamKam) på de siste 14 seriekampene.

FINNER IKKE MÅL: Viking – her ved Kristoffer Løkberg (til venstre) og Joe Bell – har nå gått fem kamper uten å vinne. Foto: Terje Pedersen / NTB

Den første omgangen vitnet om to lag som ikke har fått det til å stemme den siste tiden. Det manglet ikke på tøffe dueller og intensitet, men de helt store sjansene uteble.

– Jeg liker innstillingen og intensiteten i spillet vårt. Det har vi ikke hatt i det siste, så det er veldig mye positivt. Samtidig må ikke vi gi dem noe, sa Viking-kaptein Zlatko Tripic til TV 2 i pausen.

Viking åpnet også annenomgang godt, men så tok HamKam ledelsen like etter timen var passert.

Morten Bjørlo skjøt fra om lag 20 meter. Ballen forandret retning etter en flikk av HamKam-spiss Moses Mawa, noe som satte Viking-keeper Patrik Gunnarsson helt ut av spill.

– Det her var deilig. Som spiss er stygge mål det beste. Heller det enn krysset, sier Mawa til TV 2.

STARTET FESTEN: Moses Mawa flikket inn kampens første scoring. Foto: Terje Pedersen / NTB

Baklengsmålet var et skikkelig slag i fleisen på et Viking-lag som hadde vært gode den første timen. Minutter senere fikk de seg enda en nesetyver.

Aleksander Melgalvis slo et innlegg bak Oliver Kjærgaard, men dansken fikk kastet seg rundt og saksesparket ballen i hjørnet.

– Et av tidenes kunstverk på Briskeby. Det skal nesten ikke være mulig, jublet TV 2s ekspertkommentator Jesper Mathisen.

ETTERLENGTET: I den 27. serierunden fikk endelig Jonas Enkerud sitt første mål for sesongen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Jonas Enkerud fullbyrdet HamKam-festen med 3–0 på overtid etter en flott lobb fra distanse. Det var hans første seriemål for sesongen.

– Det satt langt inne. Det var deilig å toppe en fin kamp med den, sier Enkerud til TV 2.

Det var eks HamKam-spiller og hamarsing Markus Solbakken som hadde balltapet i forkant av scoringen.

For HamKam sikret det en uhyre viktig seier. I skrivende stund har de seks poeng ned til Vålerenga på kvalikplassen. De andre lagene spiller på søndag og mandag.

PS: HamKams Pål Alexander Kirkevold fikk sitt fjerde gule kort for sesongen. Det betyr at han mister bortekampen mot Strømsgodset 12. november.