Johannes Høsflot Klæbo har vunnet Tour de Ski sammenlagt tre ganger, men i år må han se sesongens høydepunkt fra tilskuerplass.

Etter prøve-VM i Trondheim ble Klæbo syk. Avgjørelsen om ikke å gå Tour de Ski ble tatt i dag (torsdag). 27-åringen er nå hjemme i Trondheim.

– Etter at jeg fikk influensa uka etter prøve-VM i Trondheim, måtte jeg reise hjem fra høyden grunnet seks dager med feber, sier Klæbo i en pressemelding.

På Instagram deler han en lengre tekst etter offentliggjøringen. «Det føles trist og feil» å ikke gå, skriver han – og han har vært slått ut og sengeliggende.

– Det føles forferdelig å avslutte 2023 i en slik form. Det var definitivt ikke den julen jeg håpet på, skriver han.

Landslagslege Ove Feragen sier Klæbo håpet i det lengste å gå touren.

– Men den kom for tidlig, sier Feragen i en pressemelding.

Henrik Dønnestad fra Team Elon Oslofjord erstatter Klæbo i den norske tour-troppen.

– Et antiklimaks! Den store kongen blir ikke med. Når i tillegg Simen Hegstad Krüger ikke blir med, så kan vi i beste fall si at det blir mer åpent, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

– Det er et hardt slag for touren, sier han.

Det er Calle Halfvarsson enig i.

– Det var synd for touren. Han er det største navnet. Men det er klart... det åpner jo litt dørene for oss andre, sier svensken til Expressen.

Klæbo dro rett fra prøve-VM til høydeopphold med samboer Pernille Døsvik i Davos og feiret julen i Sveits. Men Klæbo fikk influensa. Også tidligere denne sesongen måtte han avbryte et høydeopphold i Livigno i Italia, da han fikk corona i november.

Tidligere torsdag meldte en annen sammenlagtfavoritt forfall: Simen Hegstad Krüger er syk. Han måtte dra hjem fra tour-forberedelser i høyden i Lavaze.

Bjørn tror dette åpner muligheter for andre nordmenn - og noen utlendinger.

– Harald Østberg Amundsen og Pål Golberg seiler opp nå. Så kan dette være sjansen for William Poromaa fra Sverige og kanskje Federico Pellegrino fra Italia. Kanskje også Friedrich Moch fra Tyskland. Om ikke akkurat til å vinne, så kan de få gode sammenlagtplasseringer, sier NRK-eksperten.

Den finske skistjernen Iivo Niskanen melder også at han mister touren.

HJEMME: Disse tre inntok pallen sammenlagt i Tour de Ski sist, nå skal ingen av dem gå: Simen Hegstad Krüger (t.v.) og Johannes Høsflot Klæbo er syke, mens Hans Christer Holund har lagt opp. Foto: Terje Pedersen / NTB

Sammenlagtvinneren i Tour de Ski får 970.000 kroner i premiepenger for 1. plassen, nummer to får 728.000, mens 3. plassen er verdt 485.000 kroner etter torsdagens kurs fra sveitser franc.

27-åringen fra Byåsen i Trondheim tok storeslem under prøve-VM i hjembyen siste helgen før jul da han vant tre av tre renn. Denne sesongen er det ikke mesterskap for langrennsløperne, og Tour de Ski er det absolutte høydepunktet på terminlisten.

Tour de Ski starter i Toblach 30. desember og avsluttes opp slalåmbakken i Cavalese søndag 7. januar.