– Han har blitt helt vill, helt vilt god på hodet, sier midtstopperen til VG etter 4–0-seieren på Kypros.

For Erling Braut Haaland gjorde mot Kypros som han gjorde mot Georgia på Ullevaal: Han raget høyt til værs og nikket ballen i mål.

– Vi pleier å ha litt avslutninger på slutten av trening, og nå har han blitt fryktelig god på hodet, sier Østigård, som selv er kjent for å være en meget god hodespiller.

– Slår han deg også nå?

– Jeg tror jeg skulle slitt mot ham. Han har funnet riktig timing og er ekstremt god til å time og treffe ballen riktig. Jeg har aldri sett ham så god på hodet som han er nå.

Med mål nummer 26 og 27 på landslaget er han nå kun seks mål bak rekordholder Jørgen Juves 33 mål.

Tidligere har hodespillet vært ankepunktet mot Erling Braut Haaland. I januar 2021 hadde Haaland kunne scoret syv mål med hodet. Da spådde landslagssjef Ståle Solbakken at «målene med hodet kommer».

Tallenes tale er også tydelig. Ifølge Sofascore scoret Haaland kun fire mål med hodet i tellende kamper frem til 2021. Så skjedde det noe:

Grafikk: www.sofascore.com

Siden det årsskiftet har han scoret 19 ganger med hodet. Andelen hodemål har økt fra 5 til 15 prosent.

– Jeg synes han har vært steingod i lufta siden slutten av Dortmund-tiden. Jeg synes han bare har blitt bedre og bedre. Det er gjerne sånn at spisser blir bedre i lufta i løpet av karrieren, sier Alexander Sørloth til VG.

MÅL: Erling Braut Haaland snek seg fri på bakerste stolpe og nikket ballen i mål etter et nydelig innlegg fra Antonio Nusa. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Også Sander Berge lar seg imponere.

– Han er klasse på hodet. Han har sett mye til Tor Hogne Aarøy i det siste, tror jeg, med litt klipp og sånt. Jeg tror han har tatt steg der. Han er blodkeen på å komme inn i boksen og heade, så det er deilig å se den tenningen der, sier Berge, som storspilte i torsdagens kamp.

Midtbaneankeret mener det kan være nøkkelen for å bryte ned lavtliggende forsvar.

– Det føltes farlig da Birger vippet ballen inn og Alex og Erling løp inn med tyngden og kraften sin. Når man har de gutta i boks så sier det seg selv at man bare må legge den inn der og skape trøbbel.

HØYT HENGER HAN: Skitne triks må til i blant for å stoppe Erling Braut Haaland. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Landslagssjef Solbakken sier Haaland fortsatt kan bli enda bedre på hodet.

– Han har tatt steg, det har han. Så kan han sikkert ta enda et steg der. Han går høyt der, sier Solbakken til VG på pressekonferansen etter kampen.

– Hvis du skal pirke i noe så kan han kanskje være enda råere noen ganger, men det blir pirk, sier Solbakken.

Jesper Mathisen så kampen som ekspertkommentator for TV 2:

– Det er så vilt å se hvor god, sterk og rå han har blitt i lufta, kommenterte han.

– Det har jo ikke vært lett å finne svake punkt hos Haaland, men nå er han jo blitt en av verdens verste å møte også når det kommer til hodedueller. Får han det riktige innlegget har han en spenst, kraft og timing få midtstoppere i verden kan matche, utdyper den tidligere midtstopperen til VG.

PS! VG har vært i kontakt med Tor Hogne Aarøy, med spørsmål om han tror Haaland har hentet noen triks fra ham.

«Kan jeg aldri tenke meg», svarer Aarøy med et smil.

KJEMPE: Tor Hogne Aarøy (204 cm) raget over de fleste som fotballspiller. Her feirer han med lagkameratene i cupsemifinalen i 2009. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG