Norge-Japan: 37–25

Norge hadde allerede vunnet gruppen og skal spille kvartfinale mot Ungarn onsdag. I kampen mot vertsnasjonen i OL var det viktig å teste konsentrasjonen. Det gikk så som så i første omgang av den siste gruppespillskampen.

Det var også mer som skulle prøves ut.

Hergeirsson og spillerne hadde på forhånd kommet frem til at det var viktig at dette ikke ble noen slaraffenkamp.

– Vi var enige om å bruke kampen godt, for det er den treningen vi får før kvartfinalen. Det er vanskelig med trening nå, det er litt smårusk, og det er blitt mye spill på mange, sa trener Hergeirsson etter at kampen var ferdig og klokken tikket mot midnatt i Tokyo.

Islendingen hadde en plan. Han ville rullere, slik at alle spillerne fikk prøve seg og for å holde dem skarpe. Den eneste som satt på benken i 2 x 30 minutter var strekspiller Katrine Brattset Dale. Hun sliter med en lyskeskade. Hergeirsson brukte ordet belastningsstyring.

For skadede Henny Reistad, som ikke var i lagoppstillingen, går det sakte fremover.

Må ha alle skarpe

Bakerst sto Katrine Lunde bunnsolid, slik vi kjenner henne fra gammelt av. Superveteranen kom ordentlig i gang. Norge trenger å ha to gode målvakter når det drar seg til. Strafferedningen midtveis i første omgang (én av flere) vitnet om at hun kan bidra for Norge også utover i turneringen.

– Det er godt å se at Katrine er i gang og har gode treff. Vi har Silje (Solberg) på plass og Katrine er i stigende form, sa Hergeirsson, i det japanernes danske trener Ulrik Kirkely gikk forbi islendingen og klappet ham på skulderen med «lykke til».

For det er ingen tvil om at Norge møter et Ungarn på vei oppover, eller «et helt annet lag», som kaptein Stine Bredal Oftedal uttrykte det. Men hun mente likevel at ungarerne har en spillestil som passer Norge bedre. De to lagene møttes i treningskamp før OL startet, og da fikset Norge det greit.

– Nå begynner OL for jentene. Det får større konsekvenser om man ikke er på hugget, sa håndballekspert Håvard Tvedten på NRKs radiosending.

Thorir Hergeirsson (t.h.) fikk se en noe rufsete førsteomgang fra sitt lag. Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters / NTB

– De har fått et løft nå de siste kampene. Så det blir spennende å se ungarerne og analysere hvordan de er nå, men jeg synes vi er bedre enn dem, sa Lunde.

Keeperen fortalte om en god magefølelse og følte seg trygg på laget. Mot Japan var målet at kampen skulle vinnes og at hele laget skulle komme i gang.

Og det artige var at samtlige som var på banen kom på scoringslisten.

Japanerne har kvaliteter

Mens dette var en transportetappe for Norge, betydde denne kampen alt for japanerne. Laget var avhengig av å vinne for å kunne fortsette i eget OL. Slik skulle det ikke gå. Etter kampslutt gråt de og sto i ring ute på banen. De inviterte frivillige ned på parketten for å ta det som uansett ble et historisk lagbilde.

Fem års hardt arbeid var over.

Hjemmelaget hadde fart, krysningsspill og idrettsglede. Etter snaue 15 minutter i første omgang sto det 5–5. Den norske målvakten Sakura Hauge i Japans mål hadde helt sikkert gitt den informasjonen som hun hadde.

Hun har selv som mål å få medspillerne til å vise følelser, ikke steinansikter. Og følelsene kom så til de grader ut. Tårene rant da kampen var over og den norske gjengen hadde samlet seg. 37 mål er innenfor. 12-målsseieren var grei. Nå gjelder det å skjerpe seg til et større trøkk.

Men for den danske treneren er det farvel til Japan. På pressekonferansen etterpå ga han stor honnør til spillere og støtteapparat. Det kan ikke ha vært lett å trene denne gjengen, fordi alle ord som kom ut av hans munn på engelsk, måtte en tolk ta seg av.

Men både han og spillerne var fornøyd med det laget hadde vist på hjemmebane og mot selveste Norge.

I kvartfinalene møtes Norge – Ungarn, Nederland – Frankrike, Sverige – Sør-Korea og Montenegro – ROC (den russiske OL-komiteen).

PS. Det norske kvinnelandslaget er nå det eneste ubeseirede av 24 lag (kvinner og menn) i OL.

Stine Skogrand var én av mange norske spillere som feiret scoring mot japanerne. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB