Belarus’ president Aleksandr Lukasjenko åpnet lørdag lekene, som foregår i Minsk, og som kalles SUS-lekene etter organisasjonen av fortsatt Russland-vennlige republikker fra det gamle Sovjet.

Lukasjenko fyrte løs mot sanksjonene som er satt i verk mot idrettsutøvere fra Russland og Belarus som følge av krigen.

Kabajeva kom søndag med uttalelser som også handlet om politisering av idretten.

Alina Kabajeva ble OL-mester i rytmisk gymnastikk i 2004 og regnes som en av tidenes storheter i denne idrettsgrenen.

Idrettsutøvere fra Russland og Belarus er helt utestengt i enkelte idretter - mens de får delta som enkeltutøvere under nøytralt flagg og uten nasjonalsang i andre idretter. Grunnen er krigen i Ukraina.

Det var dette Lukasjenko angrep i sin åpningstale der han snakket om at «verden er liten, gjensidig avhengig, sammenkoblet og bare galninger prøver å bryte bånd», heter det i referatet fra Belarus’ offentlige nyhetsbyrå Belta.

PRESIDENTER: Aleksandr Lukasjenko og Vladimir Putin. Foto: ALEXANDR DEMYANCHUK / AFP / NTB

– De prøver å eliminere sterke konkurrenter fra internasjonal sport. De vil ta bort våre seirer i sport, sier Lukasjenko.

– De dreper ånden og meningen med den olympiske bevegelsen. Dette er et tegn på svakhet og frykt, fortsetter Belarus-presidenten - uten å nevne bakgrunnen for sanksjonene - krigen.

Alina Kabajeva snakket i møte med journalister søndag om «sportsprinsipper», uten konkret å nevne sanksjonene, men åpenbart med det i tankene. Etter å ha snakket om hvordan hun som aktiv i rytmisk gymnastikk en gang fikk gode karakterer fra en utenlandsk dommer, sa kvinnen som i medier over hele verden, som russiske proekt.media, omtales som Putins kjæreste:

– Jeg tenker at alt må gjøres etter sportslige prinsipper, slik vi hadde det. Hvis vi ikke bruker sportslige prinsipper, så ødelegger vi rett og slett idretten. Og alle vil tape på den internasjonale scene, sier Kabajeva ifølge Tass.

Belarusiske medier omtaler lekene i Minsk som «Samveldeleker». SUS er «Samveldet av uavhengige stater» og inneholder de ni landene av de 15 tidligere sovjetrepublikkene som fortsatt har et godt forhold til Russland.

Ukraina, Georgia, Moldova og de tre baltiske landene er ikke med i organisasjonen.

I tillegg til SUS-landene, er det også utøvere fra land som er invitert til lekene i Belarus. Det gjelder land fra den arabiske halvøya som Emiratene, Bahrain og Kuwait, samt land som Iran og Cuba.

– Lekene har en stor fremtid, og denne fremtiden er i våre hender, uansett hvor hardt verdens sjefer prøver å frata oss den, sier president Lukasjenko i sin åpningstale.

2.200 utøvere fra 22 land deltar i lekene, som pågår i ei uke. Russland har foreløpig dominert konkurransene.