Tiril Udnes Weng (27) bekrefter nå overfor VG at hun går Skandinavisk cup (nivået under verdenscupen) kommende helg. Det blir i så fall hennes første skirenn på nesten ti måneder i det som må kunne omtales som en aldri så liten marerittperiode.

– Det føles så godt, sier hun.

Hun sikter mot å gå tre renn på tre dager og det starter med sprint fredag i Otepää i Estland.

– Å starte med sprint, det blir nok et sjokk for kroppen. Jeg har jo ikke hatt noen tøffe sprinter siden mars ...

– Savnet av Tiril har vært utrolig stort. Veldig gledelig at hun nå er klar. Det har i det store og hele vært syltynt hos norske dameløpere som i dag er på elitelandslag, sier Viaplay-ekspert Niklas Dyrhaug, vel vitende om at laget har til gode å vinne et distanserenn i verdenscupen denne sesongen.

PS! VGTV sender fredagens sprint fra Skandinavisk cup i Otepää. Prologen starter fra klokken 09.00 og kan følges her.

FØLGER LANGRENN TETT: Viaplay-ekspert Niklas Dyrhaug, her i samtale med distansetrener Eirik Myhr Nossum sist sesong. Foto: Terje Pedersen / NTB

Den 31. mars tuslet Udnes Weng ut fra målområdet i Tolga som sylfersk NM-vinner på tremil. Uken i forkant av NM-triumfen hadde hun stått for karrierens største høydepunkt individuelt da hun ble vinner av verdenscupen. En smått eventyrlig sesong der hun også tok stafettgull – mot det de fleste noen måneder før tenkte var mot alle odds.

Lite visste hun at de neste ti månedene skulle bli blytunge – og fritt for konkurranser.

Den foreløpige analysen er at hun startet på ny sesong våren 2023 for tidlig. Udnes Weng mener kroppen ikke var 100 prosent ladet opp etter den forrige.

– Jeg fikk trent bra gjennom sommeren, høsten, men kjente hele veien at kroppen ikke var like robust som i fjor.

I begynnelsen av november fikk hun påvist corona, og dermed ble hun satt ut av spill i sesonginnledningen. Før verdenscupen i Trondheim ble hun syk og mistet Tour de Ski.

Den siste perioden, fra rundt juletider har det begynt å løsne.

Og dersom hun gjør sakene sine godt i Estland, er sjansene gode for at hun gjør retur til verdenscupen i tyske Oberhof 19. −21. januar.

– Jeg hadde jo håpet å gå noe før jul og hoppe på Tour de Ski. Men det ble ikke noe av. Jeg håpet å gå Norgescup sist helg, men det ble for kaldt for min del. Jeg har lenge forberedt meg i mitt eget hode lenge på å gå skirenn. Jeg er veldig spent på hvor jeg står nå.

– Hvordan har det egentlig vært å være ute av det i så lang tid?

– Det verste var november og mye av desember, hvor jeg ikke engang fikk trent det jeg ville. Da følte jeg meg som en arbeidsledig mosjonist, egentlig. Det føltes dritt.

STOR SUKSESS SIST SESONG: Tiril Udnes Weng, her i finske Lahti mars 2023 med den såkalte sammenlagtkulen, beviset på at hun var den beste løperen i verdenscupen i 2022/2023. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / NTB

Målsettingene for sesongen er for lengst justert. Nå handler det om å få til noen gode prestasjoner de siste seks verdenscuphelgene, pluss rennene i Holmenkollen og Drammen, sier Udnes Weng.

Viaplay-ekspert Dyrhaug viser til at kun tre av ti landslagsløpere i hans øyne har levert godt nok.

Dyrhaug mener det for Udnes Weng nå handler om å jobbe seg sakte, men sikkert tilbake og gjennom februar og mars avslutte sesongen med en god følelse.

– Men jeg tror ikke hun går rett inn i verdenscupen og briljerer som i fjor. Men hun må holde seg frisk, så kan det bli en fin sesongavslutning.