Leeds måtte blant annet slå Tottenham på sesongens siste dag, men etter 1–4-tap på eget gress var nedrykket et faktum.

Allerede flere minutter før kampslutt skjønte flere supportere hvor det bar, og tribunene på Elland Road begynte sakte, men sikkert å tømmes.

– Jeg er veldig skuffet på vegne av fansen. De har sin fulle rett til å vise misnøye. De fylte stadion for å støtte og guttene burde gitt dem mer, sier Leeds-manager Sam Allardyce til BBC.

Dermed ble det med tre strake sesonger for Leeds på øverste nivå i denne omgang. Forrige gang brukte de 16 år på å komme tilbake. Southampton og Leicester slår følge ned i Championship.

– De kan rykke rett opp igjen, sier Allardyce – som har en kontrakt med Leeds som nå går ut – til Viaplay. Han er ikke sikker på om han leder klubben i Championship neste sesong.

– Det er en stor skuffelse for meg at jeg ikke fikk mer resultat fra spillerne. Jeg kan ikke klandre dem for å ikke prøve. De ga alt de kunne, men man kan ikke gjøre de feilene på dette nivået, sier Allardyce.

Allerede før to minutter var spilt sendte Harry Kane Tottenham i føringen, før Pedro Porro doblet like etter hvilen.

Leeds trengte et mirakel, og fikk i hvert fall inn en redusering ved Jack Harrison etter halvspilt annenomgang. Kun to minutter senere slukket Kane det lille håpet, før Lucas Moura gjorde vondt til verre fem minutter på overtid.

«Nedrykk er smertefullt, og vi beklager til våre supportere for at prestasjonene denne sesongen ikke har konsolidert vår status slik vi alle hadde håpet», skriver Leeds i en pressemelding.

Leicesters skjebne lå i Evertons hender. For selv om de gjorde jobben selv, var de avhengige av at Everton avga poeng. Slik gikk det ikke.

– Det er vanskelig å takle. Vi visste at det ville bli en vanskelig oppgave. Vi visste at vi måtte vinne kampen og håpe at det gikk vår vei. Det gjorde det ikke, sier Evans.

Halvveis inn i annenomgang på King Power Stadium begynte nok realiteten sakte, men sikkert å synke inn.

– Underveis i kampen spurte vi dommeren og linjemann om resultatet på Goodison. Det var noe jubel på tribunen, men vi visste ikke hva det handlet om. Vi prøvde å takle det og fokusere på oss selv helt til slutten av kampen, sier Leicester-kaptein Jonny Evans til Sky Sports etter kampen.

Wout Faes hadde akkurat doblet til 2–0-ledelse for Leicester da West Ham-supporterne sang:

«Two – nil, and you’re going down, two – nil, and you’re going down».

For på Goodison Park hadde Abdoulaye Doucouré sendt Everton i føringen. Det betydde at de dyttet Leicester under nedrykksstreken.

– Jeg visste ikke resultatet til Everton. Jeg ville ikke vite det. Alt jeg konsentrerte meg om var å prøve å vinne denne kampen. Man hører ting rundt på stadion, men jeg ville bare være sikker på at vi gjorde vårt, og det gjorde vi, sier Leicester-manager Dean Smith til Sky Sports.

Etter de 90 siste minuttene av Premier League-sesongen 2022/23 endte det 2–1 i Leicester, men den kampen var ferdig tre minutter før det ble blåst av på Goodison Park.

Med 1–0 til Everton ventet noen nervepirrende minutter for Leicester, og både på tribunen og på banen fulgte tilskuere og spillere kampen.

Idet fløyten gikk på Goodison var det klart: Everton holdt unna og sikret fornyet medlemskap på Englands øverste nivå.

TRØST: Dean Smith klemmer James Maddison etter at nedrykket var et faktum. Foto: DARREN STAPLES / AFP / NTB

Det på bekostning av Leicester som, syv år etter at de vant Premier League, nå må belage seg på minst én sesong på nivå to.

Dean Smith var mannen som i april fikk oppdraget med å redde Leicester fra nedrykk. Han fikk åtte kamper å gjøre det på, men måtte til slutt gi tapt.

– Alle er knust og skuffet over at vi har mistet plassen i Premier League, sier Smith til Viaplay.

– Jeg visste det ville bli en vanskelig oppgave. Da jeg kom hit var det mangel på tro og mangel på selvtillit. Jeg følte at vi kunne løfte spillerne opp igjen, men vi fikk ikke de poengene vi trengte, dessverre, er Leicester-managerens siste ord.