Når den russiske troppen marsjerer inn på OL-stadion i Tokyo 23. juli blir det uten det russiske flagget, uten å bli kalt Russland, og uten en rekke utøvere som kunne vært der.

Russland skulle rydde opp etter de utallige dopingskandalene i forrige tiår. De skulle overlevere materiale til Wada og andre internasjonale organer som var klare til å slippe Russland fullt og helt tilbake i det gode selskap.

Det gikk ikke. De manipulerte de bevisene som angivelig skulle gjøre dem fri fra sanksjoner. Verdens Antidopingbyrå (Wada) svarte med å utestenge Russland i fire nye år. Det ble senere redusert til to år.

Ingen flagg, men russiske farger

Det vil si, Russland er ikke utestengt. Utøvere som er beviselig rene skal få lov til å delta. Men ikke som utøvere fra Russland.

Dermed kommer det 335 idrettsutøvere fra Russland som skal konkurrere under navnet Russian Olympic Comittee (ROC).

De får ikke bruke det russiske flagget, men flagget til ROC. Det blir et banner hvor fargene i det russiske flagget er stilisert som flammer og integrert i logoen. De får ikke bruke nasjonalsangen, men har bestemt seg for å spille Tsjajkovskijs pianokonsert nr. 1 dersom det skulle bli gull.

Alt er godkjent av Den internasjonale olympiske komiteen (IOC). Etter en del krangling og en runde i Idrettens internasjonale voldgiftsrett (CAS) reiser de nå til OL som såkalt nøytrale utøvere.

Fra Putins hold kommer det ikke flere protester nå.

– Vi ønsker selvfølgelig alle å høre vår vakre nasjonalsang spilt, men det viktigste er nå at våre utøvere vinner. Deres seier vil kompensere for alt, sier Dimitrij Peskov, Putins mektige pressesjef, ifølge nyhetsbyrået Tass.

Logoen til Den russiske olympiske komité kommer til å være fremtredende på de antrekket til de russiske utøverne i Tokyo. Flammen i logoen har fargene til det russiske flagget. Foto: Pavel Golovkin / AP/NTB

Bare 10 friidrettsutøvere

Men det er ikke alle russiske idrettsutøvere som kan dra til OL-byen. Det internasjonale friidrettsforbundet (World Athletics – WA) har fortsatt utestengt Russland totalt fra sine konkurranser.

Det er likevel gitt landet en kvote med 10 såkalte ANA-utøvere tillatelse til å delta i Tokyo. ANA står for Authorized Neutral Athletes. Det vil si de er godkjent og har vært gjennom et dopingtestregime som ikke er knyttet til Russland.

Dermed er får en rekke russiske friidrettsutøvere som ellers ville vært kvalifisert, ikke reise til lekene i Japan.

Blitt vant til det

Lengdehopperen Darja Klisjina (30) er en av de 10 som får lov til å reise til Tokyo for å representere Den russiske olympiske komiteen.

Hun har bodd i USA siden 2012 og har vært underlagt et kontrollsystem utenfor Russland. Hun har heller ingen forbindelser til det gamle dopingregimet.

Darja Klisjina i aksjon under lengdefinalen i OL i Rio de Janeiro i 2016. Foto: Ivan Alvarado / Reuters

Dette var grunnen til at hun fikk lov til å delta i Rio-OL som nøytral utøver. Da var hun den eneste russiske utøveren. Nå får hun ni andre sammen med seg til Tokyo.

– Selvfølgelig ønsker jeg å feire med mitt flagg. Alle vil ha et flagg å høre til. Men nå er jeg vant til det, sier hun.

Klisjina tok sølv som nøytral utøver under VM i London i 2017 og har konkurrert som nøytral i snart åtte år. Med 7,01 meter har hun det femte lengste hoppet i verden denne sesongen.