– Det gidder jeg faktisk ikke å uttale meg noe om!

Alexander Sørloth gliser bredt da VG ber ham gjette prosentsjansen for at Norge tar seg til EM, enten via direkte kvalifisering eller playoff.

Basert på over 400 bookmaker-odds har VG blant annet utført en million simuleringer. Resultatet: 28,9 prosent sannsynlighet for at Norge blir å finne i EM 2024.

– Man har ikke gått så dypt inn i prosentsjansene, men med Skottland-tapet og uavgjort i Georgia så har man forstått at det ikke blir enkelt, sier Sander Berge til VG.

Ifølge tallene er det 16,4 prosent sjanse for at Norge kommer seg foran og går direkte videre fra gruppen. I tillegg er det 49,7 prosent sjanse for at Norge kommer seg til playoff.

– Hvis du legger det sammen så er det ikke så ille. Jeg forstår at det er interessant for omverdenen, men vi kan ikke tenke på det. Vi må bare vinne resten av kampene. Det er det eneste fokuset mitt og forhåpentligvis resten av laget, sier Sørloth.

GLIS: Alexander Sørloth trakk på smilebåndet da VG ba ham gjette hvor store EM-sjanser landslaget har. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

I VG-spesialen kan du blant annet se nærmere på:

  • Hva som skal til for at Norge kvalifiserer seg direkte til EM og hvor stor sannsynligheten er.

  • Hvordan Norge kommer seg til playoff og hvor stor sannsynligheten er.

  • Hvilke lag vi må heie på og hvem vi ikke skal heie på.

Norge skal spille borte mot Kypros og hjemme mot Spania denne samlingen, før de avslutter borte mot Skottland.

For å gå direkte videre fra gruppen sin må Norge enkelt og greit vinne alle kampene sine, som landslagssjef Ståle Solbakken slo fast på tirsdagens pressekonferanse.

Tror du Norge kvalifiserer seg til EM?

Samtidig er de avhengige av at resultater i andre kamper går Norges vei. Her er det to muligheter:

  1. At Spania taper taper minst én eller spiller to uavgjort mot Skottland (hjemme), Kypros (borte) eller Georgia (hjemme), i tillegg til å tape for Norge (borte) på søndag.

  2. At Skottland tar maks ett poeng i kampene mot Spania (borte), Georgia (borte) og Norge (hjemme). Hvis Norge vinner alle sine tre kamper kan man gå forbi på innbyrdes oppgjør.

– Det er en overkommelig oppgave hvis vi gjør jobben vår. Hvis vi slår Kypros og Spania nå, så kan det leve helt inn, sier Sander Berge.

Landslagssjef Ståle Solbakken ble først presentert med tallet «18 prosent» og svarte da at det var mer enn han trodde.

– Vi må vinne to kamper nå for å vinne kampen om direkte. Det er lettere å se det på den måten.