Skal Norge ha håp om EM-spill i 2024 er det essensielt at Israel blir topp to i sin gruppe i EM-kvalifiseringen. «Våre beste menn» sviktet nok en gang i en kvalifisering, og håpet om direkte avansement gikk i vasken etter 0–1-tapet for Spania.

Hvis Israel blir topp 2, får Norge en playoff-plass – gitt at Serbia ikke går på en kjempekollaps og havner utenfor topp to.

Men på grunn av konflikten med Palestina er det mange spørsmålstegn.

Stoda akkurat nå er at Israel har to utsatte kamper i tillegg til to oppsatte kamper i november.

12. oktober ble kampen Kosovo-Israel utsatt. I pressemeldingen til Uefa sto det at israelske myndigheter for øyeblikket ikke tillater landslaget å reise ut av landet.

«Det er forventet at Israel vil ha et utfordrende kampprogram», skriver israelske Sport 5. Samme medie skriver at Uefa skal ha møter rundt nettopp Israels kampprogram onsdag.

Det gjenstår nemlig kun én landslagssamling for året – i november. Og da blir det sannsynligvis fire kamper på ni dager for Israel.

Israel er per nå nummer tre i gruppen:

Grafikk: www.sofascore.com

Ifølge Sport 5 har det israelske fotballforbundet forsøkt å få flyttet noen av kampene til desember eller mars, men det skal Uefa ha sagt nei til.

En annen problemstilling er at Israel – etter alle solemerker – ikke kan spille sine hjemmekamper i Tel Aviv. Kypros eller Hellas kan være en mulighet, skriver Sport 5. Israel skal spille hjemmekamper mot Sveits og Romania i utgangspunktet.

VG har forsøkt å komme i kontakt med det israelske og europeiske fotballforbundet.

Norges sjanser for playoff per. 18. oktober er på 39 prosent, ifølge VGs kalkulator.

Serbias seier mot Montenegro tirsdag gjør at det høyst sannsynlig kun er Israel som mangler for at Norge kan spille om EM-sluttspill. En eventuell playoff er i mars 2024.

PS: I 2020 tapte Norge på walkover mot Romania fordi norske myndigheter nektet landslaget å reise utenlands på grunn av coronarestriksjoner.