I Østerrike har 74-åringen tidligere vært bedragerietterforsket for brudd på dopingloven.

Men etter at norske Økokrim i fjor vår valgte å ta overta den delen av etterforskningen som handler om korrupsjon, så frøs kollegene i Østerrike sin etterforskning.

Det kommer frem i granskingsrapporten av Besseberg, som ble lagt frem for en snau uke siden. Kilder med kjennskap til saken bekrefter nå overfor VG at dette fortsatt er situasjonen.

Politiet i Østerrike står fritt til å gjenåpne etterforskningen av mannen som ledet internasjonal skiskyting i nesten 26 år. Men inntil videre lar de norsk politi ta seg av saken, og fokuserer i stedet selv på etterforskningen av Bessebergs kollega i IBU, en tidligere generalsekretær med tysk pass.

Dersom norsk politi ikke når frem i sin etterforskning av Besseberg, øker angivelig sjansen for at kollegene i Østerrike vil gjenoppta saken basert på deres lovgivning.

Det betyr at Anders Besseberg, slik situasjonen er nå, kun risikerer strafferettslig forfølgelse i Norge. Den tidligere idrettstoppen er siktet for grov korrupsjon, som har en strafferamme på ti års fengsel.

Han har hele tiden nektet for dette.

Østerriksk og norsk politi samarbeider fortsatt tett i forbindelse med etterforskningen som sirkler rundt Anders Besseberg. De utveksler avhør, og gjør det mulig for den andre parten å stille spørsmål i avhør de selv holder.

Nyllig mottok Økokrim en svært omfattende sett med dokumenter fra den østerrikske etterforskningen. Disse er nå oversatt fra tysk til norsk.

En eventuell straff i det norske rettsvesenet vil komme i tillegg til den mulige straffen Det internasjonale skiskytterforbundet, samt norsk idrett, vurderer om det er grunnlag for å ilegge.

Som VG skrev denne uken, så kan ikke norsk politi etterforske Besseberg for bedrageri gjennom det å tjene penger på doping i toppidretten. Dette er straffbart i Østerrike, men lovlig i Norge.

Bessebergs østerrikske advokat, Norbert Wess, har ikke besvart spørsmål fra VG i forbindelse med denne saken.

Nordmannen er én av to IBU-topper som er siktet av politiet i forbindelse med skandalen som har rammet internasjonal skiskyting.

En talsmann for politiet skriver i en e-post til VG at én konkret person, samt flere ukjente personer, nå er i etterforskernes søkelys. Talsmannen bekrefter ikke at det skal være snakk om den andre personen som er siktet i saken, altså ikke Besseberg.

Hun er i likhet med Anders Besseberg anklaget for å ta jobbet for russiske interesser i internasjonal toppidrett gjennom flere år, i bytte mot flere goder.

Anders Besseberg nekter for påstandene om at han bedrevet korrupsjon:

«Besseberg har aldri spurt om eller akseptert tilbud om penger, gaver eller andre fordeler, hverken fra representanter fra Russland eller noen andre. Det er heller ikke sant at han beskyttet utøvere fra Russland eller RBU» har advokat Norberg Wess tidligere uttalt til TV 2.