Sommerens andre store arrangement i Tokyo er over. Søndag ble Paralympics avsluttet, etter utallige konkurranser, nederlag, triumfer og inspirerende øyeblikk.

Men hva skjedde egentlig? Her er vår oppsummering av lekene.

1. Hva skjedde med koronasmitten?

Man kommer ikke utenom hverken OL eller Paralympics i Tokyo uten å nevne koronasmitte. Pandemien ga begge lekene et dystert bakteppe. Mange mente det hele burde vært avlyst.

Da Paralympics begynte, hadde allerede antall tilfeller som kunne settes i sammenheng med lekene, oversteget 100. Tallet ble tredoblet i løpet av de neste 14 dagene. Likevel er selve arrangementet blitt gjennomført tilsynelatende greit.

Men det finnes nok en del japanere som er glade for at det er over, etter at det paralympiske flagget ble overlevert Paris-ordfører Anne Hidalgo. Frankrikes hovedstad er vertskap for lekene i 2024.

2. Hvordan gikk det med Norge?

15 norske utøvere ble sendt til Paralympics. Olympiatoppens mål var av det hårete slaget:

Å gjøre det bedre enn i Rio 2016. Da ble det åtte medaljer.

I Tokyo ble det kun halvparten.

Aida Dahlen (bordtennis) og Ann Cathrin Lübbe (dressurridning) sikret hver sin bronsemedalje, mens Birgit Skarstein (roing) og Salum Kashafali (100 m) begge vant gull. Sistnevnte slo også sin egen verdensrekord, i ett av øyeblikkene som definerte lekene. Ingen har noensinne løpt raskere enn hans tid på 10,43 i et Paralympics, uansett klassifisering.

For øvrig tok Kina desidert flest medaljer (207), godt foran Storbritannia med sine 124.

3. Hva nå?

Mange av de norske som ble sendt til Paralympics, var potensielle medaljevinnere. Nå er det usikkert hva fremtiden bringer for flere av dem.

Aida Dahlen tok endelig medaljen hun har jaktet på så lenge, etter å ha vært knust da alt gikk galt i Rio. I en alder av 30 år har hun fortsatt ikke bestemt seg for om hun skal satse mot Paris.

Det har heller ikke Sarah Louise Rung. Medaljegrossisten var flyttet opp i en tøffere klasse før Tokyo, noe som gjorde medaljemulighetene færre. Hun har varslet en prat om fremtiden med støtteapparat og andre. Dette kan ha vært hennes siste PL.

Også veteranene Tommy Urhaug (bordtennis) og Jens Lasse Dokkan (dressurridning) kan være ferdige med Paralympics, uten at noe er sikkert rundt deres fremtid.

Men flere unge talenter har også markert seg de siste ukene. Fredrik Solberg (svømming), Ida-Louise Øverland (100 og 200 m), Nora Korneliussen (bordtennis) og Helle Sofie Sagøy (badminton) er alle unge og tar med seg erfaring fra sitt første PL til Paris. Sistnevnte var nær medalje allerede i år, men tapte søndagens bronsefinale.

Samtidig kan utøvere som Ida Yessica Nesse (diskos), Skarstein, Lübbe og Kashafali fint være medaljekandidater også i Paris, basert på hva man så denne gangen.

Den norske troppen på vei inn på åpningsseremonien i Tokyo for to uker siden. Foto: LISI NIESNER / Reuters