Breens bilfabrikant Hyundai bekrefter dødsfallet i en uttalelse i sosiale medier. Testen fant sted Golubovac nær Lobor i Kroatia. Breen skal ha kjørt av veien under kjøring på asfalt rett etter kl. 12.00 torsdag.

Han skal ha truffet en trestolpe med bilens venstreside og mistet livet momentant.

Kartleseren James Fulton, i passasjersetet, skal ha kommet fra episoden uten skader.

33-åringen fra Irland ligger på sjetteplass i VM-sammendraget i den gjeveste rallyklassen.

– Jeg er i sjokk etter å ha fått vite dette for tre minutter siden, sier den norske rallyverdensmesteren Petter Solberg til VG.

Han kjente Craig Breen godt.

TIL KROATIA: Petter Solberg skal etter planen reise til Kroatia med sønnen og rallyfører Oliver Solberg fredag. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

– Jeg har ikke ord og er helt kvalm, sier en svært preget Solberg til VG. Han skal etter planen reise til Kroatia for å teste bilen med sønnen Oliver fredag.

Ulykken som kostet Breen livet skjedde under testkjøring foran VM-runden på Balkan. Den skal etter planen kjøres 20. til 23. april med utgangspunkt i den kroatiske hovedstaden Zagreb.

– Dette er veldig tragisk. Som tidligere teamkompis av Craig Breen er dette veldig spesielt for meg. Jeg har kjent Craig opp gjennom mange år, sier Andreas Mikkelsen til VG.

– Dagens rallybiler er veldig sikre. Så han må hatt veldig uflaks, sier rallyføreren.

– Dette er også veldig spesielt fordi han tidligere mistet sin kartleser i en ulykke for mange år siden, legger han til.

Garreth Roberts døde i en ulykke som Craig Breen overlevde i Tara Florio-rallyet på Sicilia i 2012.

Den norske rallyføreren Mads Østberg kjente også Breen godt. Han var nedbrutt da NTB kontaktet ham.

– Jeg fikk akkurat vite om dette. Han var en person jeg satte pris på. Vi var teamkompiser i flere sesonger, sier Østberg.

Norske Molly Pettit er fast intervjuer for den internasjonale sendingen fra rally-VM. Hun har gjort hundrevis av intervjuer med Breen.

– Det er ufattelig. Det er en mørk, mørk dag, sier hun.

– Hvordan var han å intervjue?

– Han alltid ting rett fram. Han kom med morsomme uttrykk på irsk. Jeg visste at jeg ville få et hav av følelser når jeg stakk mikrofonen gjennom bildøren hans.

Molly Pettit på jobb som intervjuer på rally-VM-sending. Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

– I dag tenker jeg særlig på hvor glad han var etter å ha tatt sin første pallplass i VM. Det skjedde i Finland i 2016.

– Hva tenker du om at slikt kan skje?

– Det er en sport som innebærer en viss risiko, selvfølgelig. Dessverre kan sånt skje. Bilene har blitt mye sikrere, men rally foregår på trange veier med alle mulige farer ved siden av veien, som trær og stolper og steiner. Craig mistet en kartleser på nesten samme måte. Det er helt grusomt at historien gjentar seg.

Craig Breen fikk tidlig interessen for bilsport som sønn av den irske rallymesteren, Ray Breen. Han ble helprofesjonell allerede i 2009.

33-åringen deltok i 81 VM-rally. Han vant ingen løp, men ble nummer to fem ganger og fikk åtte pallplasser. Senest under Rally Sweden i februar kom Hyundai-føreren på andreplass. Han vant totalt 30 fartsprøver i VM-løp.

Også presidenten i Det internasjonale bilsportforbundet (FIA), Mohammed Ben Sulayem, uttrykker sin sorg:

«På vegne av FIA uttrykker jeg oppriktige kondolanser til familien og vennene til Craig Breen etter hans bortgang under en privat testulykke i Kroatia. Våre tanker og bønner går til hans kjære og rallysamfunnet i denne vanskelige tiden», heter det i hans uttalelse.