Det kommer frem i programmet «Livet og skjebnen» på den russiske TV-kanalen Rossija-1.

– Ærlig talt så bor pappa i Ukraina – det er der han ble født. Dessverre snakker jeg ikke med ham. Jeg vet ikke engang om han er i live nå eller ikke, sier en sortkledd Välbe i programmet.

– Han og moren min skiltes før jeg ble født, fortsetter hun.

Den russiske ski-presidenten forteller at faren jobbet som taxi-sjåfør i Russlands såkalt «fjerne østen» - mot Stillehavet. De bodde i byen Magadan, 6000 km øst for Moskva.

– Første gang jeg så faren min var da mamma og jeg satte oss inn i en taxi. Men det ble ingen kontakt.

– Da jeg ble 20 år gammel, ønsket jeg å ha kontakt med ham, men forholdet vårt var ikke oppriktig. Jeg kalte ham aldri pappa, forteller Jelena Välbe.

Hun brøt siden fullstendig med faren.

Det kommer ikke fram i programmet hvor gammel faren er nå. Välbe snakker også om sin yngre bror Misja, som er ved fronten i krigen.

– Misja dro frivillig fra starten. Det var overraskende. Jeg treffer ham sjelden, han bor fortsatt i østen. Da jeg dro på jobbtur dit, fortalte min eldre bror at Misja hadde meldt seg til den militære spesialoperasjonen.

– Noen gang ringer han. Noen ganger har vi videokontakt. Han forteller ingenting om kampene. Det virker for meg som menn sjelden deler med sine kjære hvor vanskelig de har det.

Selv om Jelena Välbe er en trofast støttespiller av president Putin, gikk hun nylig mot ham i spørsmålet om russiske utøvere bør delta i OL under nøytralt flagg - om IOC skulle bestemme seg for at det blir mulig.

Välbe tok i vår til orde for at russerne da heller bør holde seg hjemme - hvis de må konkurrere som «nøytrale». Vladimir Putin derimot uttalte i oktober at utøverne må få bestemme selv om de ønsker å delta i OL under nøytralt flagg og uten nasjonalsang.

IOC har foreløpig ikke bestemt om russiske og belarusiske utøvere får delta i OL neste år.