• Da Skistad slo tre svensker – Maja Dahlqvist, Linn Svahn og Johanna Hagström – på sprinten i Canmore lørdag vendte hun seg bakover og dro frem et slengkyss.

  • Før rennet hadde Viaplay Sverige et innslag der de sammenlignet Skistad med skrekkfilmkarakteren Samara Morgan fra «The Ring».

– På grensen til respektløst, sa Norge-trener Stig Rune Kveen til Expressen.

Når Skistad ser det omdiskuterte innslaget sammen med Viaplay Norge på hotellet i Canada, ler hun.

– Jeg tenker den er helt innenfor. Det er bare litt frykt, det tenker jeg er veldig fint. Bare positivt, sier Skistad.

– Jeg er ikke så hårsår som svenskene. Jeg tar denne fint.

Hun har brukt både tradisjonelle og sosiale medier til å dele ut stikk mot de blågule rivalene. Lørdag la hun ut et bilde av slengkyss-øyeblikket på Instagram. Det utløste mange negative reaksjoner på svensk i kommentarfeltet.

Expressen-skribent Tomas Pettersson følger skisporten tettere enn de fleste og er oppgitt over sine landsmenn. «Dere er svensker, og får meg til å skjemmes», skriver Pettersson i en kommentator der han trekker frem Skistad som en gave til sporten.

Hva synes du om Skistads stikk til svenskene?

Maja Dahlqvist virket derimot uberørt av Skistads siste trinn.

– Jeg bryr meg faktisk ikke veldig mye. Om hun synes det er kul, får hun vel gjøre det. Om hun vil provosere oss, så lykkes hun ikke, sa Dahlqvist til Aftonbladet.

Det har vært flere episoder av «bråk» mellom Skistad og Sverige i vinter:

  • På den første sprinten i Tour de Ski undersøkte Sveriges ledere muligheten for å legge inn protest på Skistad etter en kvartfinale med Frida Karlsson. Skistad skjønte lite. Kveen kalte svenskene desperate.

  • Også på den andre sprinten i Tour de Ski vurderte Sverige protest mot Skistad da Emma Ribom falt og tapte verdifull tid i sammendraget. «Hjem å trene. Mens svenskene holder på i juryrommet», skrev Skistad syrlig på Instagram. Linn Svahn kalte det respektløst.

På et digitalt pressetreff ga både Tiril Udnes Weng og Johannes Høsflot Klæbo støtte til Skistad, skriver Nettavisen og TV 2.

– Skistad er kanskje nettopp en skiløper vi trenger akkurat nå, når sporten ikke er på topp popularitetsmessig. Vi er glade for å ha henne. Rivaliseringen hennes med svenskene er bare gøy, det er ikke noe vi andre har på samme måten, sier Udnes Weng, vel vitende om at kun rettighetshaver Viaplay er på plass til rennene i Nord-Amerika av norske medier.

– Jeg flirte godt, det må jeg si. Hun gjør det på sin måte, jeg synes bare det er artig, sier Klæbo om kysset.

Sprintrenn har nesten utelukkende handlet om Skistad mot flere svensker det siste året. Tirsdag er det ny duell i de spesielle løypene i Canmore, denne gang i klassisk.

– Jeg er ganske sikker på at de (svenskene) er veldig revansjelystne og ikke så blide på meg nå. Jeg tror de kommer til å gjøre alt for å slå meg – og sette fart. Da er det bare være med på leken, sier Skistad til Viaplay.

Prologene starter tirsdag kl. 17, mens det er utslagsrunder fra kl. 19.30. TV 3/Viaplay sender.