På et tidspunkt onsdag kveld fikk Ståle Solbakken hjertet i halsen.

I sluttsekundene sto han energisk og nærmest veivet med armene på sidelinjen. Derfra så han en løs ball fly gjennom Norges sekstenmeter. Nederlands Denzel Dumfries fikk en fot på ballen, men den trillet aldri inn.

Så nær var Norge å tape for Nederland – et resultat som langt på vei ville gjort gruppe G til en ny øvelse en norsk paradegren: Finregning og «Slik kan Norge likevel gå til VM»-artikler i mediene.

Etterpå var Solbakken opptatt av hva kjempesjansen var et symptom på: Spillerne var utslitte på slutten.

Han pekte på løsningen:

– Vi må bli bedre med ballen. I sånne kamper som det her, må du også forsvare deg med ball i perioder, sånn at vi ikke blir så slitne de siste ti minuttene.

– Det må man kunne

Solbakken kaller det å «hvile med ballen». Å holde litt på ballen for å slippe å hele tiden jage motstanderen.

– Det må man kunne i internasjonal fotball for å ta det neste steget, enten du vil eller ei, sier Solbakken.

Han tror et lavere tempo i noen angrep, og heller kontre med full kravt enkelte ganger, er lurt.

I kampen mot Nederland hadde Norge ballen 35 prosent av tiden. Syv av ti pasninger var vellykkede.

De norske spillerne brukte mye tid på å jage ballen mot Nederland. Her er Martin Ødegaard hakk i hæl på Frenkie de Jong. Foto: Stian Lysberg Solum

Dæhlis teori

Torsdag var landslaget delt i to. Spillerne som startet mot Nederland, trente lett på Ullevaal stadion. Spillerne som ikke startet, trente i Lillestrøm.

Én i sistnevnte gruppe var Mats Møller Dæhli. Han tror det er mange årsaker til at Norge tidvis rotet bort ballen for mye.

– Onsdag tipper jeg det var fordi vi jobbet ekstremt hardt når vi ikke hadde ballen. I de sekundene etter at vi vinner den, må vi finne posisjonene våre bedre. Hadde vi gjort det enda bedre mot Nederland, kunne vi skapt én eller to til sjanser og fått roet kampen ned litt, sier Dæhli til Aftenposten.

Mats Møller Dæhli fikk onsdag den tradisjonsrike gullklokken for sin 25. landskamp. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

To ting å forbedre

Å «hvile med ball» er én av de to viktigste tingene Solbakken vil forbedre. Det andre er råskapen innenfor begge sekstenmeterne.

Nederlands mål kom etter at Andreas Hanche-Olsen ikke fikk klarert ballen skikkelig. Davy Klaassen fikk all tid i verden til å score fra kort hold.

Men kampen var uansett «noe å bygge videre på», som Solbakken sa det selv. Neste kamp, mot Latvia, har imidlertid «masse snubletråder», ifølge Solbakken.

– Men det er jo ikke nødvendig å gå i dem, slår han fast.

Vil du lese mer om landslaget?