– Jeg var skikkelig skuffet da jeg kom i mål og trodde jeg ødela muligheten for meg selv på det siste skuddet. Det var så forbannet – om det er lov til å si – den bommen der kommer til å plage meg resten av livet. Jeg er skikkelig bitter over den, sier Marte Olsbu Røiseland til Discovery.

Siden 1992 er det bare Tora Berger (gull 2010) og Liv Grete Skjelbreid (sølv i 2002) som har tatt norske OL-medaljer på denne distansen på 15 mesterskap. Nå har Olsbu Røiseland skrevet seg inn i OL-historien.

Tyske Denise Herrmann sikret seg gullet med bare én bom foran franske Anais Chevalier-Bouchet.

Marte Olsbu Røiseland, med startnummer én i dag, fikk en bom på første skyting og en på det siste skuddet. Med nest raskeste langrennstid, holdt hun unna for utfordrerne Vanessa Voigt (bare 1,3 sekunder bak) og Dzinara Alimbekava som tok 4. og 5. plassen.

– Jeg er veldig lettet og fornøyd nå. Jeg må takke Tiril i dag, vi gikk mye sammen gjennom løpet og hun dro mye av sisterunden. Hun er en del av den 3. plassen i dag, sier Røiseland til VG.

Dermed har Olsbu Røiseland tatt to av to mulige medaljer i dette mesterskapet. Under VM i Anterselva for to år siden, som også gikk i høyden, tok hun medaljer på alle øvelsene.

Røiseland har aldri fått det ordentlig til på den klassiske skiskytterøvelsen. Aldri har hun skutt fullt og 3. plassen fra VM i Anterselva og to 10. plasser i verdenscupen er beste resultat på 22 forsøk.

– Jeg har aldri vært så lettet i hele mitt liv, Jeg begynner å dra på åra og normalen er en øvelse jeg ikke har fått til ennå. Jeg tror aldri jeg har vært så nærme som i dag, sier Røiseland til NRK, vel vitende om at 15-kilometeren har vært en utfordring.

- Marte kommer hit med kjempemasse selvtillit og vet at løypen og standplass passer henne bra. Etter medalje nå og gull på miksstafetten så kommer hun til å flyte videre. Du skal ikke se bort i fra at det blir et mesterskap som ligner på Anterselva, sier Ingrid Landmark Tandrevold til VG.

– Helt elendig

Hun skjøt 19 treff, men hadde litt for dårlig fart i sporet til å hevde seg helt i toppen. Hun havnet på en 8. plass.

– Jeg synes det var mye som var bra. I et OL er det medaljer som teller, og der var jeg ikke helt i dag. Nå håper jeg langrennsformen kommer til fredag (sprint), sier Tandrevold. I morgen kommer hun ut av karantene etter å ha blitt definert som nærkontakt etter flyturen fra Norge til Beijing.

Problemene på standplass fortsatte for Tiril Eckhoff. I dag ble det fem bom. Hun ble nummer 22.

– Stående er helt elendig. Er det ikke det ene så er det det andre. Jeg må bare prøve å rette opp i det, sier Eckhoff til VG.

– Det verste av alt er at jeg har forberedt meg veldig godt, men dette fungerte ikke i det hele tatt. Det var kjempekjedelig.

Langrennsformen er det imidlertid ikke noe å si på. Hun var raskest av alle.

Svenskene fortsetter å trøble. Regjerende OL-mester på denne distansen, Hanna Öberg, endte på en 16. plass etter tre bom. Søsteren Elvira ble nummer 13.

Beste svenske ble Mona Brorsson med sin 12. plass.

Hun reddet Olsbu Røiseland på miksstafetten: