Det er duket for en ny Premier League-sesong. Det betyr også at en ny Fantasy Premier League-sesong nærmer seg. Det populære spillet spilles hvert år av millioner av mennesker over hele verden.

Utgangspunktet er like enkelt som det er vanskelig. Med 100 millioner til disposisjon skal du ta ut 15 spillere – to keepere, fem forsvarsspillere, fem midtbanespillere og tre angrepsspillere. Fra disse 15 velger du hvilke 11 som starter for ditt lag. Spillerne får poeng avhengig av hvordan de presterer (se faktabokser i saken).

I denne saken går vi gjennom de forskjellige lagdelene og presenterer alternativer i ulike prisklasser. Kanskje finner du noe som kan inspirere deg i jakten på ditt lag til den første runden?

Fristen for å registrere et lag til første runde er fredag kl. 19:30.

Keepere

I det øvre prissjiktet (5.5–6.0) finner vi seks keepere.

Lite kommer trolig til å skille de tre dyreste. Ederson (6.0) holdt nullen 19 ganger forrige sesong. Edouard Mendy (6.0) stengte buret ved 16 anledninger. Alisson (6.0) holdt «bare» nullen 10 ganger, men Liverpool hadde store skadeproblemer i forsvaret.

Emiliano Martínez (5.5) er gått opp 1.0 i pris fra forrige sesong. Det er ikke så rart. Da holdt Aston Villa-målvakten nullen 15 ganger. Han reddet også ett straffespark, gjorde 142 redninger og fikk med seg 27 bonuspoeng. Med sine 186 poeng var han den spilleren som ga mest valuta for pengene. At han har økt betraktelig i pris ser ikke ut til å skremme bort Fantasy-spillere. Nesten 40 prosent eier ham nå.

Emiliano Martínez tok flest poeng av samtlige keepere i Fantasy Premier League forrige sesong. Foto: Mike Egerton, Reuters/NTB

I det midtre prissjiktet (5.0) er det én keeper som stikker seg ut.

Illan Meslier (5.0) var en bonusmagnet i Leeds-målet forrige sesong. 20 bonuspoeng ble det på den franske sisteskansen, som dessuten holdt nullen 11 ganger og gjorde 140 redninger.

Hadde det ikke vært for at det er usikkerhet knyttet til om David de Gea (5.0) eller Dean Henderson (5.0), kunne de to Manchester United-keeperne hver for seg ha vært gode alternativer i mål.

Robert Sánchez holdt nullen ti ganger for Brighton forrige sesong. Foto: Neil Hall, AP/NTB

I det nedre prissjiktet (4.0–4.5) er det flere keepere som frister.

Robert Sánchez (4.5) stengte Brighton-buret på regelmessig basis, etter at han ankom den engelske sørkysten. På 27 kamper ble det 10 clean sheets på spanjolen. Han blir å finne på mange Fantasy-lag.

Det er lett å tenke at en i hvert fall skal styre unna en målvakt fra et nyopprykket lag. Watford-keeper Daniel Bachmann (4.5) kan få deg på andre tanker. Østerrikeren kan fort bli denne sesongens Meslier – med mange redninger og dertil hørende bonuspoeng.

Vicente Guaita (4.5) fra Crystal Palace og Newcastle-keeper Karl Darlow (4.5) er andre potensielle valg i det nedre prissjiktet.

Forsvarsspillere

Forsvarsspillerne er i en unik posisjon i spillet. De kan hente mange poeng både defensivt og offensivt. Derfor er forsvarsspillere som kan holde nullen og score mål/slå målgivende pasninger attraktive. Det betyr normalt at en vil foretrekke backer fremfor midtstoppere.

Det øverste prissjiktet (6.0–7.5) består her av totalt syv spillere fra tre ulike lag – Liverpool (tre), Manchester City (to) og Chelsea (to).

Trent Alexander-Arnold (7.5) er den dyreste, selv om lagkamerat Andy Robertson (7.0) tok ett poeng mer enn ham forrige sesong. Førstnevnte måtte se EM-sluttspillet på TV. Sistnevnte hinket nylig av banen etter å ha pådratt seg en skade i en treningskamp mot Athletic Club. Alexander-Arnold er det tryggeste valget pr. nå.

João Cancelo (6.0) ble en joker forrige sesong. City-manager Pep Guardiolas avslappede forhold til posisjoner på banen må få æren for det. Det resulterte i to scoringer og fire assists for Cancelo. Portugiseren var også med på å holde nullen 14 ganger. Ulempen med 27-åringen og øvrige City-spillere, er faren for å bli benket.

Ben Chilwell (6.0) var enda skarpere offensivt enn Cancelo forrige sesong. Chelsea-backen åpner imidlertid sesongen med et program bestående av tøffe kamper. Fra oktober ser det langt bedre ut for Chilwell og Chelsea. Da kan han forsvare en plass på laget ditt.

Trent Alexander-Arnold er for øyeblikket inne på nesten hvert tredje Fantasy-lag. Foto: Lee Smith, Reuters/NTB

I det midtre prissjiktet (5.0–5.5) er alternativene langt flere.

Manchester Uniteds Luke Shaw (5.5) var i strålende slag under sommerens EM-sluttspill. Venstrebacken som en gang var José Mourinhos hakkekylling, er en strålende toveisspiller. 26-åringen kommer til å score mål. Han kommer til å slå målgivende pasninger. Manchester United kommer til å holde nullen i mange kamper.

Lucas Digne (5.5) er også et hett navn, primært på grunn av sine offensive egenskaper. Franskmannen noterte seg for ni målgivende pasninger og kommer trolig til å ta flertallet av Evertons dødballer. Da er det fint å kunne sikte på spydspiss Dominic Calvert-Lewin.

West Ham byr på to gode alternativer i dette sjiktet. Venstreback Aaron Cresswell (5.5) tok tredje flest poeng av forsvarsspillerne forrige sesong. Han har en presis dødballfot. På motsatt back trengte Vladimír Coufal (5.0) kort tid på å venne seg til Premier League. Dersom han gjentar ni assists, forsvarer han den prisen.

Ingen regel uten unntak. Lewis Dunk (5.0) er en midtstopper som kan forsvare en plass på laget ditt. Brighton-forsvareren har samlet opp 130 og 128 poeng de to siste sesongene. Den 192 centimeter høye engelskmannen er dessuten en bonusmagnet. Begge de to foregående sesongene har 29-åringen innkassert 17 bonuspoeng.

Luke Shaws venstrefot kan gi både Ole Gunnar Solskjær og Fantasy-managere grunn til å smile. Foto: Phil Noble, Reuters/NTB

I det nedre prissjiktet (4.0–4.5) finnes det få store poengsankere. Her handler det om å finne skjulte perler.

Forrige sesong var Stuart Dallas en slik perle. Da var det kun Emiliano Martínez som ga mer verdi for pengene enn Leeds-spilleren. Før denne sesongen er Dallas blitt midtbanespiller. Derfor må en nå se andre steder.

Kanskje kan Luke Ayling (4.5), også han fra Leeds, fylle skoene til Dallas. Leeds holdt nullen tolv ganger forrige sesong. Dessuten var det kun fem lag som scoret flere mål enn Marcelo Bielsas menn.

Ben White (4.5) har byttet beite fra Brighton til Arsenal. Det gjør ham ikke til et dårligere Fantasy-alternativ. White var med på å holde nullen tolv ganger i Brighton forrige sesong. Kan han gjenta det i ny drakt og skaffe seg målpoeng, er han et godt alternativ.

I sesongoppkjøringen er det også blitt skrevet mye om Rayan Ait-Nouri (4.5). Wolverhampton-spilleren er forsvarsspiller i spillet, men har figurert som kantspiller i flere av ulvenes treningskamper.

Til den aller laveste prisen finnes det få attraktive alternativer som er garantert spilletid. Tino Livramento (4.0), som nylig meldte overgang fra Chelsea til Southampton, kan seile opp som et potensielt alternativ dersom han får en del spilletid.

I sesonginnledningen kan Konstantinos Tsimikas (4.0) være en billig vei inn i Liverpool-forsvaret i Robertsons skadefravær.

Ellers må det som regel oppstå til dels ganske store skadeproblemer hos klubbene før spillere som er priset til 4.0 blir å se på banen.

Midtbanespillere

Midtbanespillere får kun ett poeng for å holde nullen. I motsatt ende av banen får de tre poeng for en målgivende pasning og fem poeng for scoring. På midtbanen din er det derfor bare én ting som gjelder – målpoeng. Spillere som er best defensivt, kan du glemme.

Det er også grunnen til at alle de ni spillerne som befinner seg i det øverste prissjiktet (9.0–12.5) har sine styrker i det offensive spillet. Det er begrenset hvor mange av dem du får plass til på laget ditt.

En trio stikker seg ut. I en drømmeverden ville nok de fleste hatt Mohamed Salah (12.5), Bruno Fernandes (12.0) og Kevin De Bruyne (12.0) på laget. Sistnevntes ankelskade gjør at Salah og Fernandes er de mest aktuelle alternativene til sesongstarten. Forrige sesong samlet de inn henholdsvis 231 og 244 poeng.

Skal du ha begge, vil du sitte igjen med mindre penger å bruke på resten av laget. Vil du fordele pengene mer jevnt, er Son Heung-min (10.0) et godt alternativ. Sørkoreaneren noterte seg for 17 mål og 11 assists forrige sesong. Det resulterte i 228 poeng. Det eneste spørsmålet er hvordan et eventuelt salg av Harry Kane vil påvirke Son. De utgjorde en fantastisk duo for Tottenham forrige sesong.

Ellers er det knyttet spenning til Manchester Uniteds nysignering Jadon Sancho (9.5). Mange Fantasy-spillere håper også at Riyad Mahrez (9.0) skal spille mer regelmessig denne sesongen. Da kan han være en, relativt sett, billig vei inn i angrepsspillet til de lyseblå.

Mohamed Salah, Bruno Fernandes og Kevin De Bruyne blir nok å se på mange FPL-lag. Foto: AP/Reuters/NTB

I det midtre prissjiktet (6.5–8.5) finner vi flere alternativer.

Kai Havertz (8.5) var på vei til å seile opp som et godt alternativ. Han avsluttet sesongen som spiss for Chelsea og ble matchvinner i Champions League-finalen. Nå som Romelu Lukaku er på plass i London, er det usikkert hvor mange målpoeng tyskeren vil levere.

I skrivende stund har nesten hver tredje Fantasy-spiller Manchester Citys Jack Grealish (8.0) inne på laget. Dersom han innfrir etter milliardovergangen fra Aston Villa, er det ingen grunn til å tro at han ikke kan øke poengfangsten fra forrige sesong (135 poeng). Ulempen er at konkurransen om spilletid er stor i City.

Den ulempen, i tillegg til en prisøkning på 2.0, gjør også at Ilkay Gündogan (7.5) ikke er et så godt alternativ som han kunne vært.

Diogo Jota (7.5) scoret ni mål på drøyt 1100 minutter for Liverpool forrige sesong. Portugiseren vil imidlertid være et bedre alternativ når Salah og Sadio Mané skal delta i Afrikamesterskapet på nyåret.

Leicester-trioen James Maddison (7.0), Harvey Barnes (7.0) og Youri Tielemans (6.5) tok henholdsvis 133, 126 og 133 poeng forrige sesong. Det gjør trioen fra «Revene» til alternativer du kan vurdere.

Raphinha (6.5) var, sammen med Patrick Bamford, den største stjernen på et Leeds-lag som underholdt i bøtter og spann i Premier League-comebacket. Brasilianeren scoret seks mål og hadde ti assists. 24-åringen er pr. nå inne på hvert femte Fantasy-lag.

Emiliano Buendía (6.5) storspilte for Norwich på nest øverste nivå i engelsk fotball (15 mål, 17 assists). I Aston Villa får den 24 år gamle argentineren enda bedre lagkamerater. Han kan bli gull verdt.

Dødballspesialisten James Ward-Prowse (6.5) har gått opp 0.5 i pris etter 15 målpoeng i 20/21, men kan fortsatt være et godt valg.

Raphinha hadde en strålende debutsesong i Premier League og er et populært valg. Foto: Ed Sykes, Reuters/NTB

I det nedre prissjiktet (4.5–6.0) er det naturligvis ikke like mange gode alternativer til fjerde- eller femterollen på midtbanen din.

Joe Willock (6.0) hadde en fantastisk vår hos Newcastle. Der scoret han åtte mål. Nå som han trolig bytter ut Arsenal med Newcastle på permanent basis, gjør det ham til en interessant Fantasy-mulighet.

Interessant er også Jack Harrison (6.0). Engelskmannen slo ut i full blomst i fjor med imponerende åtte mål og ti målgivende pasninger.

Mange trodde Ismaïla Sarr (6.0) kom til å forsvinne fra Watford da de rykket ned til Championship etter 2019/20-sesongen. I stedet ble han med på å spille dem opp igjen. 13 scoringer og 10 målgivende pasninger leverte den 23 år gamle senegaleseren forrige sesong.

Emile Smith Rowe (5.5) var et lyspunkt i et relativt tamt Arsenal-lag forrige sesong. 2000-modellen fikk mye spilletid på nyåret og blomstret med tilliten. 21-åringen kan ta nye steg denne sesongen.

Bryan Mbeumo (5.5) kan være verdt et forsøk. Franskmannen står oppført som midtbanespiller, men har også spilt i tospann på topp for Brentford. Dersom det gjentar seg, er han en potensiell joker.

Josh Brownhill (4.5) og Yves Bissouma (4.5) er billige spillere som spiller fast, men noen stor fangst kan du ikke forvente av dem.

Angrepsspillere

På topp er det kun én ting du vil ha – en spiss som er involvert i scoringer. Helst så mange som mulig, av åpenbare grunner.

I det øvre prissjiktet (8.5–12.5) finner vi åtte spillere.

Harry Kane (12.5) ble både toppscorer og assistkonge i Premier League forrige sesong. Han kommer til å score mål også denne sesongen. Det store spørsmålet har vært hvilken farge det kommer til å være på drakten han er ikledd når han scorer. Enn så lenge ser den ettertraktede engelskmannen ut til å bli værende i Tottenham.

Her dukket det denne uken også opp en potensiell joker. Romelu Lukaku (11.5) ble torsdag klar for Chelsea. Prisen behøver ikke å være avskrekkende, tatt i betraktning scoringshistorikken hans. Spørsmålet er hvor fort han får en plass i Chelseas startellever.

Jamie Vardy (10.5) scorer ikke like mange mål som han har gjort tidligere. Til gjengjeld doblet han antallet assists fra 2019/20- til 2020/21-sesongen (fra 7 til 14). Forrige sesong var imidlertid lagkamerat Kelechi Iheanacho tidvis et bedre valg enn den engelske superveteranen.

Edinson Cavani (8.5) har scoret mål stort sett alle stedene han har snøret på seg fotballsko. Forrige sesong var intet unntak. Nå som Jadon Sancho har ankommet Old Trafford, kan han få enda bedre arbeidsforhold. Det kan gjøre 34-åringen til et godt Fantasy-valg.

Harry Kane har ønsket seg til Manchester City, men er enn så lenge Tottenham-spiller. Foto: Shaun Botterill, Reuters/NTB

I det midtre prissjiktet (6.5–8) finnes det mange gode alternativer.

Danny Ings (8.0), Dominic Calvert-Lewin (8.0) og Patrick Bamford (8.0) scoret alle flere enn ti mål forrige sesong. Trolig kommer engelskmennene også til å gjøre det denne sesongen. At Ings slet med skader forrige sesong, utgjør et usikkerhetsmoment.

Kelechi Iheanacho (7.5) kom som skutt ut av en kanon på våren. Han ble matchvinner da Leicester slo Manchester City i Community Shield. Nigerianeren er imidlertid ikke garantert å spille fast.

Michail Antonio (7.5) og Callum Wilson (7.5) har begge for vane å score jevnt og trutt. Begge har dessverre også slitt med skader.

Ivan Toney (6.5) er en av spissene som Fantasy-spillere har store forventninger til. 25-åringen scoret 31 mål i Championship. Om han så bare skulle score halvparten så mange mål på øverste nivå, vil han være et Fantasy-kupp. Det er mange som følger spent med.

I det nedre prissjiktet (4.5–6) er det få spillere det er grunn til å forvente mange scoringer fra. Noen alternativer finnes det likevel.

Adam Armstrong (6.0) skal erstatte Danny Ings i Southampton. Spissen ble klar for laget fra havnebyen denne uken. 24-åringen scoret 28 mål for Blackburn i Championship forrige sesong.

Teemu Pukki (6.0) scoret elleve mål da Norwich sist var på besøk i Premier League. Finnen kan dermed være en spiss å holde øye med i periodene hvor Norwich har et overkommelig kampprogram. Han bør derfor tidligst være aktuell for laget ditt etter den fjerde runden.

Et annet nyopprykket lag, Watford, har en lang liste med angripere i dette prissjiktet. Joshua King (5.5) er én av dem. Nordmannen var i vår på et mislykket låneopphold i Everton, men har tidligere vist at han kan score mål i Premier League. Bestenoteringen i Fantasy-sammenheng er på 178 poeng, satt i 2016/17-sesongen.

Fristen for å ta ut et lag til første runde er fredag kl. 19:30.