Seiersherren ble tyske Karl Geiger (28) med et hopp på 232 meter og 237,2 poeng. Prestasjonen imponerte NRK-ekspert Johan Remen Evensen (35).

– Det er tunge, vanskelige forhold for Geiger. De har også gått ned på fart. Likevel ser det så enkelt ut. Inn for landing er han silkemyk, roser Evensen.

Japanske Ryoyu Kobayashi ble nummer to. Slovenske Bor Pavlovic hoppet inn til 3. plass.

VANT: Karl Geiger var best i Planica fredag ettermiddag. Foto: SRDJAN ZIVULOVIC

Krevende forhold

Johansson hoppet like før Geiger. Han hadde så dårlige forhold at han trolig burde blitt tatt av bommen. I stedet fikk han grønt lys. 31-åringen lot seg tilsynelatende ikke affisere og presterte glitrende.

– Det er et meget, meget solid skihopp. Han har ordentlig tunge forhold. Alle pilene er bakover. Å hoppe så langt, med så tunge forhold ... Han har gjort alt i sin makt for å hoppe så langt, mente Evensen.

Lengden ble 225 meter og Johansson ble belønnet med 218,8 poeng. Det holdt til 5. plass.

– Han skal absolutt få godkjent. Jeg skulle likt å ha sett det hoppet med bedre forhold, sier NRK-eksperten.

– Jeg syns Robert gjør et bra hopp. Han har ikke hatt flaks med forholdene, sier landslagstrener Alexander Stöckl til NRK.

LEVERTE: Robert Johansson gjorde det han kunne i Slovenia. Foto: SRDJAN ZIVULOVIC

Kun én omgang

Landslagssjefen mente det var en brukbar dag, men langt fra perfekt. Johann André Forfang ble nummer 13, Halvor Egner Granerud havnet på 18. plass, Marius Lindvik svevde inn til 33. plass, mens Benjamin Østvold ble nummer 62 av 67 utøvere til start.

På grunn av de krevende forholdene ble det bare hoppet én omgang og ingen kvalifisering.